A+ A A-

ΚΟΥΖΙΝΑ

Φασολάδα με χορταρικά και πατάτες

18/01/2017 - 14:46
Υλικά για 4 άτομα: 250 γρ. μικρά λευκά φασόλια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό 1 δαφνόφυλλο 2 μέτρια κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε καλά μανάβικα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης, σε γλαστράκια σε φυτώρια. Εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, κοπανισμένο) 3 μέτρια κλωναράκια φρέσκο…

Πιτάκια γεμιστά με κρεμμύδια και τσένταρ

17/01/2017 - 15:08
Προετοιμασία 30 λεπτάΜαγείρεμα 25 λεπτάΥλικά για 12 τεμάχιαΥλικά-2 κρεμμύδια μέτρια σε φέτες-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο-200 γρ. τσένταρ τριμμένο-200 γρ. πατάτες βρασμένες και λιωμένες-1/2 κουτ. γλυκού κύμινο-2 φύλλα ζύμη κουρού-1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα-αλάτι, πιπέριEκτέλεσηΤηγανίζουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και το τυρί. Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και…

Κρύο και γρίπη; Κοτόσουπα!

11/01/2017 - 21:19
Υπάρχει λόγος που όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά πάντα μας έφτιαχνε κοτόσουπα όταν αρρωσταίναμε. Καταρχάς, όχι μόνο μας παρέχει με τα απαραίτητα υγράπου χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς,αλλά ταυτόχρονα μειώνει και τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή. Υλικά 1 χωριάτικο κοτόπουλο μεσαίου μεγέθους 1 μικρή κούπα ρύζι για…

Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο (Αγιάσος)

05/01/2017 - 00:27
Στη Λέσβο αυτό που είναι κοινός γαστρονομικός κώδικας αποκτά μία άλλη διάσταση. Ας πούμε οι λαχανοντολμάδες που στη λεσβιακή διάλεκτο αποκαλούνται «λαχανάκια». Πέρα από κιμά γεμίζουν και με.. μπακαλιάρο και μάλιστα παστό. Στην Αγιάσο τους φτιάχνουν πεντανόστιμους χαρίζοντας τη συνταγή τους απλόχερα σε όλους. Τι λέτε ξεκινάμε να τους τυλίγουμε; ΥΛΙΚΑ μισό μπακαλιάρο παστό 1…

Σελινάτο των Χριστουγέννων

26/12/2016 - 20:57
Όπου σταθείς και όπου βρεθείς στο νησί η παρουσία του είναι έκδηλη. Σε πρώτη φάση φλερτάρεις μαζί του οπτικά δίνοντας έμφαση στο χρώμα αλλά και στο άρωμα του. Σε δεύτερη πάντως κλίμακα το δένεις άψογα με ντόπιο χοιρινό και γαρνίρεις με φρεσκοχτυπημένο αυγολέμονο. Και όσο οι ευχές δίνουν και παίρνουν, τα ποτήρια τσουγκρίζουν η ανάγκη…

Τραχανόσουπα

21/12/2016 - 22:01
Μόλις το φρέσκο πρόβειο γάλα ενωθεί με κουρκούτι το σίγουρο είναι ότι η εν λόγω συνεύρεση θα αποζημιώσει τον ουρανίσκο πολλάκις. Γενιές πριν και γενιές μετά παρακολουθούν την παρασκευή του τραχανά από το ανακάτεμα, το άπλωμα και φυσικά τη χρήση του ως βασική ύλη μαγειρικής. Άλλωστε ένα πιάτο αχνιστής ντοματοαρωματισμένης και πιπεράτης τραχανόσουπας δεν λείπει…

Κουραμπιέδες Μυτιληνιοί

13/12/2016 - 14:17
Υλικά για 25 κομμάτιαΠροετοιμασία 25 λεπτάΨήσιμο 20 λεπτάΥλικά-1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο άσπρο ελληνικό-1½ κιλό αλεύρι περίπου-150 γρ. ζάχαρη-4 κρόκους αβγών-1 ποτήρι του νερού αλισίβα (σταχτόνερο)*-2 σφηνάκια κονιάκ-μπόλικο ανθόνερο-ζάχαρη άχνη EκτέλεσηXτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε για άλλα 5-6 λεπτά και ρίχνουμε τους κρόκους. Χτυπάμε…

Γαλακτομπούρεκο, απλά υπέροχο !

21/11/2016 - 15:07
Υλικά (για 9 μερίδες) 1 λίτρο γάλα 4 αυγά 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 70 γρ. ζάχαρη 2 κάψουλες βανιλίνης 1 πακέτο φύλλα κρούστας 125 γρ. βούτυρο, λιωμένοΣιρόπι 400 γρ. ζάχαρη 200 γρ. νερό χυμός από 1/2 λεμόνι

Αυθεντική ιταλική καρμπονάρα

16/11/2016 - 15:52
 Υλικά για 4 άτομαΥλικά-1 πακέτο σπαγγέτι-4 φέτες μπέικον ή pancetta ψιλοκομμένα-4 αβγά-1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο-1 κουτ. σούπας βούτυρο-αλάτι, πιπέρi

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων

22/10/2016 - 16:20
Να ένα ακόμη δείγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Λέσβου και συγκεκριμένα του χωριού των Παρακοίλων. Λέγεται ότι η κτάλα η γεμιστή ήταν το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού. Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν το Σάββατο και το απόγευμα το πήγαιναν στον ξυλόφουρνο του χωριού για να καλοψηθεί. Μόλις ακουγόταν το "Χριστός Ανέστη" περνούσαν από κει…
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.