Μυτιλήνη

ρανταπλαν
...
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ:

Η Τουρκία βάζει νέα εμπόδια στις επανεισδοχές

Διαδώστε το άρθρο:

Εμπειρογνώμονες της γειτονικής χώρας, που έχουν εγκατασταθεί στα ελληνικά νησιά ως παρατηρητές στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας,  σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του "Έθνους" ζήτησαν από τις ελληνικές Αρχές να ενημερώνονται μία εβδομάδα νωρίτερα για τις λίστες των ατόμων που προορίζονται για επανεισδοχή, προκειμένου να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Το τουρκικό αίτημα, που υποβλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στη διαδικασία, την ώρα που οι ελληνικές Αρχές αναζητούν πλέον με το... μικροσκόπιο στα hotspots των νησιών πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, προκειμένου να κινήσουν τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία.

Οπως ανέφεραν στο «Εθνος» αστυνομικές πηγές από το Βόρειο Αιγαίο, η συντριπτική πλειονότητα όσων ενημερώνονται πως μπαίνουν στη λίστα για επανεισδοχή σπεύδουν αμέσως μετά να αναζητήσουν τους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, προκειμένου να τους βοηθήσουν για την κατάθεση αιτήματος ασύλου στις ελληνικές Αρχές.

Ακόμη και για τους λίγους που δεν θα ζητήσουν άσυλο, η πολυήμερη αναμονή τους στα hotspots, όταν γνωρίζουν ότι πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, ενέχει τον κίνδυνο να τους στρέψει σε ακραίες ενέργειες και να παρασύρουν κι άλλους, όπως αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή.

Εχουν πάρει πίσω μόλις 325 μετανάστες
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες πως στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ ? Τουρκίας έχουν επιστραφεί στην Τουρκία συνολικά 325 μετανάστες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, ενώ έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ (Γερμανία και Ολλανδία) 74 Σύροι πρόσφυγες. Η ίδια απέφυγε να απαντήσει στο αν έχουν προγραμματιστεί επανεισδοχές αυτήν την εβδομάδα, ενώ επιβεβαίωσε πως η Τουρκία υιοθέτησε τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις, ώστε οι Σύροι που επιστρέφονται από τα ελληνικά νησιά να μπορούν να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Στη Χίο υπάρχει έτοιμη λίστα περίπου 50 ατόμων για επιστροφή προς την Τουρκία, και ανάμεσά τους βρίσκονται 17 Αφγανοί που έχουν ζητήσει οι ίδιοι την επανεισδοχή τους. Στο συγκεκριμένο νησί είχαν καταθέσει αίτημα ασύλου μέχρι χθες το πρωί οι 1.462 από τους 1.824 που έχουν εισέλθει στη χώρα με το νέο καθεστώς και βρίσκονται υπό περιορισμό.

Το ίδιο έχουν κάνει και οι περισσότεροι από τους 3.527 που βρίσκονται στη Λέσβο και από τους 465 της Σάμου. Οι προσφυγικές ροές παραμένουν εντυπωσιακά μειωμένες το τελευταίο διάστημα, με μόλις 176 αφίξεις συνολικά στη διάρκεια του τριημέρου από το πρωί της Παρασκευής έως χθες το πρωί, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες.

Οι αστυνομικές Αρχές, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται στα νησιά συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς, όσο δεν γίνονται επανεισδοχές και καθυστερεί η εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου.

 

  • Πηγή: ethnos.gr
ρανταπλαν

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.