A+ A A-

Αφγανικός «εγκέφαλος» πίσω από τις εξεγέρσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Διαδώστε το άρθρο:

 

Το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας «κοινός εγκέφαλος» που οργανώνει και δίνει το σύνθημα για τις ταραχές και τις εντάσεις που κατά καιρούς ξεσπούν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ευρώπη, εξετάζουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας. Ήδη, σε ορισμένες χώρες, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες, οι οποίες επικεντρώνονται σε μετανάστες, αφγανικής κυρίως καταγωγής, θεωρώντας ότι ορισμένοι από αυτούς διατηρούν απευθείας δεσμούς τόσο με το Ισλαμικό Κράτος όσο και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν αλλά και στο γειτονικό Πακιστάν. 

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που προέρχονται από καλά ενημερωμένους έλληνες αξιωματούχους, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας εμφανίζονται ανήσυχες από το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ταραχές στους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι ανά την Ευρώπη, κυρίως όμως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, εμφανίζουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η περιοδικότητά τους, το σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασμά τους σε διαφορετικές χώρες και το κοινό εθνικό υπόβαθρο που έχει η πλειονότητα των πρωταίτιων οι οποίοι συνήθως είναι άνδρες κατά βάση αφγανικής καταγωγής. 

Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξάλλου τα όσα επισημαίνει σε αναφορά του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας Όλεγκ Πετκόφ. Σύμφωνα με τον βούλγαρο αξιωματούχο οι ταραχές που ξέσπασαν πρόσφατα στον προσφυγικό καταυλισμό Χάρμανλι (κοντά στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα) «ήταν μέρος από μαζικές ταραχές σε καταυλισμούς σ’ όλη την Ευρώπη και ήταν συντονισμένες με παρόμοια επεισόδια στη Λέσβο, στο Τορίνο της Ιταλίας και στο Καλαί της Γαλλίας». Η σχετική αναφορά μάλιστα έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης των επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών ασφάλειας που συγκάλεσε ο ίδιος ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Αμέσως δε μετά το τέλος της συγκεκριμένης σύσκεψης, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν την άμεση απέλαση 50 αφγανών μεταναστών που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο καταυλισμό, με την προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί περεταίρω το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι προ 3 εβδομάδων, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε δηλώσεις της έθεσε τον ίδιο προβληματισμό και στο εσωτερικό της Γερμανίας, προαναγγέλλοντας μαζικές απελάσεις μεταναστών και ειδικά αφγανών πίσω στις χώρες τους. «Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τόσοι χιλιάδες Αφγανοί στη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας έτσι τους φόβους της για το ενδεχόμενο σύστασης τρομοκρατικών δικτύων στο εσωτερικό της χώρας. Συμπλήρωσε δε, πως ήδη περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιστροφή όλων αυτών στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με διαρροές που έχει κάνει η γερμανική πλευρά προς τον τύπο, o αριθμός των Αφγανών που ενδέχεται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους, υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 100.000. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την παροχή ενός ποσού για να ξεκινήσουν νέα ζωή στο Αφγανιστάν και την κάλυψη του αεροπορικού εισιτηρίου για το ταξίδι της επιστροφής τους. 

 

Ελληνικές ανησυχίες

Όλα τα παραπάνω έχουν έρθει σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, οι οποίες ωστόσο έχουν έναν επιπλέον λόγο για να ανησυχούν. Ο συγκεκριμένος λόγος έχει να κάνει με το περίπου 1 εκατομμύριο αφγανούς πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε καταυλισμούς επί πακιστανικού εδάφους, χωρίς οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν χαρτιά που να πιστοποιούν τη χώρα καταγωγής τους. Οι πακιστανικές αρχές έχουν δώσει σε όλους τους παραπάνω μία διορία έως το Μάρτιο του 2017 για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαφορετικά είτε θα τους επιβληθούν σκληρές κυρώσεις είτε θα απομακρυνθούν και θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν δια της βίας. 

Ο μεγάλος φόβος των ελληνικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση και των ευρωπαϊκών, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα επιλέξουν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη ακολουθώντας τη γνώριμη διαδρομή μέσω Τουρκίας και ελληνικών νησιών. Ωστόσο, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου όλοι αυτοί θα εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα μας, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες μεταναστευτικές ροές. 

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο τροφοδότησης της επιθετικής ρητορικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των εκβιασμών που ο τελευταίος έχει εξαπολύσει προς την Ε.Ε, απειλώντας ότι εάν «παγώσουν» οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα για τους μετανάστες που θα θελήσουν να κατευθυνθούν προς τη Δύση. Επί της ουσίας δηλαδή, να περάσουν από τις μικρασιατικές ακτές στα απέναντι ελληνικά νησιά. Όπως πρόσφατα εξάλλου αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», ήδη ο τούρκος πρόεδρος έχει «παρατάξει» στα μικρασιατικά παράλια χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, έχοντας σε ετοιμότητα ένα μεγάλο στολίσκο από βάρκες και φουσκωτά για τη μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος. 

 

Νότα διαμαρτυρίας

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθειά του αφενός να προλάβει το επερχόμενο «τσουνάμι» των αφγανών μεταναστών αφετέρου να ξεπεραστεί το μπλόκο του Πακιστάν, το οποίο δεν δέχεται τους υπηκόους του που επαναπροωθούνται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε παρά τις σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή διαμαρτυρίας προς το πακιστανικό ΥΠΕΞ καλώντας τη χώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, επισημαίνει προς το Πακιστάν πως σε διαφορετική περίπτωση θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμό «χώρας που υποθάλπει την τρομοκρατία» με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Να σημειώσουμε πως το Πακιστάν σχεδόν στο σύνολο των (λίγων) περιπτώσεων επαναπροώθησης υπηκόων του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρνείται να τους δεχτεί πίσω, είτε δημιουργώντας διάφορα προσκόμματα, είτε απλά μη αποδεχόμενο την πακιστανική υπηκοότητά των απελαθέντων προφασιζόμενο πρόβλημα με τα αποδεικτικά τους έγγραφα.

  • Πηγή: protothema.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.