A+ A A-

Αυξάνονται οι ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διαδώστε το άρθρο:

Πάνω από 150 άτομα περισυνελέγησαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα και τη Frontex μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι αριθμοί αυτοί πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες.



Την ίδια ώρα πολλοί μετανάστες σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να διαφύγουν από τα νησιά και ένας από αυτούς κρύφθηκε σε μια... βαλίτσα φίλου του με σκοπό να μπει στο πλοίο της γραμμής από τη Χίο για τον Πειραιά. Ο 30χρονος Αλγερινός διαμένει στη δομή φιλοξενίας στη Σούδα όπου και γνώρισε έναν 34χρονο Ιρακινό. Ο τελευταίος έβγαλε εισιτήριο για να φύγει με το πλοίο για τον Πειραιά και στις αποσκευές του «φόρτωσε» και τον 30χρονο, τον οποίο έκρυψε σε μια κόκκινη βαλίτσα.

Οι λιμενικοί που έκαναν έλεγχο διαπίστωσαν ότι η βαλίτσα ήταν αρκετά βαριά και ο Ιρακινός την κουβαλούσε με δυσκολία.

Οταν την άνοιξαν, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε ρούχα και άλλα προσωπικά είδη βρισκόταν και ο... Αλγερινός.

Μετανάστης σε βαλίτσα
Ο λιμενάρχης Χίου, Χρήστος Φραγκιάς, έκανε λόγο για πρωτοφανές περιστατικό, αφού κάτι τέτοιο συνέβη για πρώτη φορά, ενώ πριν από δύο μήνες κάτι ανάλογο σημειώθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τότε μια 41χρονη πρόσφυγας από τη Συρία, που διέθετε τρίπτυχο δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία και μπορούσε να φύγει από το νησί, είχε επιβιβαστεί στο πλοίο «Αριάδνη» με προορισμό τον Πειραιά.

Τις αποσκευές της κουβαλούσε ο 24χρονος γιος της, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να ταξιδέψει, και σε μία από τις βαλίτσες εντοπίστηκε ο άλλος της γιος, 23 χρόνων, που επίσης δεν διέθετε τα απαραίτητα χαρτιά για να αναχωρήσει.

Σε δύο επιχειρήσεις που έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου διασώθηκαν συνολικά 76 πρόσφυγες στη Σάμο και τη Χίο. Στην πρώτη περίπτωση σκάφος του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσε βορειοανατολικά της Σάμου εντόπισε μια λέμβο η οποία ήταν υπερφορτωμένη και υπήρχε κίνδυνος να ανατραπεί.

Οι άντρες του Λιμενικού διέσωσαν και μετέφεραν με ασφάλεια στο Βαθύ της Σάμου 39 πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί από τις τουρκικές ακτές. Στη δεύτερη περίπτωση, ρουμανικό σκάφος που ανήκει στη δύναμη της Frontex και έκανε περιπολία στα νότια της Χίου, εντόπισε στη θέση Καταρράκτης μία μηχανοκίνητη λέμβο με 37 πρόσφυγες, τους οποίους διέσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Χίου. Αλλοι 54 πρόσφυγες διασώθηκαν από σκάφος της Frontex στα νοτιοανατολικά της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

  • Πηγή: ethnos.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.