Επιχείρηση … "διάσωση όλων"| Ολοκαίνουργιο σκάφος του Λιμενικού στη Μυτιλήνη

  • Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 12:29

Στο πόδι βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα περίπου  το Λιμενικό Σώμα και η Frontex με τα σκάφη να «οργώνουν» τις ακτές της Λέσβου και να περισυνελέγουν πρόσφυγες και μετανάστες από τις βάρκες που κινούνται στα χωρικά μας ύδατα,  είτε είναι σε κίνδυνο είτε όχι , σε εφαρμογή «άνωθεν εντολής».

Υπολογίζεται ότι περίπου  1000 άτομα μεταφέρθηκαν από το λιμενικό την Τρίτη στο Μόλυβο και το λιμάνι της Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα περίπου 400 άτομα μετέφερε το ΠΑΘ το μεσημέρι, λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε ρυμουλκούμενη μια βάρκα με άλλα 50 άτομα στο λιμάνι της Μυτιλήνης , το πρωί  με το σκάφος 618 του Λ.Σ είχαν μεταφερθεί 120 πρόσφυγες στο λιμάνι,   ενώ άλλα 350 άτομα περισυνέλεξε σκάφος του λιμενικού στο Μόλυβο.

«Ενισχύσεις» με νέο σκάφος

Για την ενίσχυση του δύσκολου έργου των Λιμενικών αρχών, έχει καταφθάσει από την Παρασκευή στη Λέσβο, το ολοκαίνουργιο περιπολικό σκάφος 090 «Γαύδος»  ανοιχτής θαλάσσης που προμηθεύτηκε μόλις τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το Λιμενικό σώμα. Το υπερσύχρονο 090 διαθέτει «πλατφόρμα» στο πίσω μέρος του  όπου μπορούν να επιβιβάζονται απευθείας τα άτομα που διασώζονται μέσα από τις βάρκες. Μαζί με το ΠΑΘ- 80 «Άγιος Ευστράτιος»  το 090 «Γαύδος» συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από τη θάλασσα και τους μεταφέρει είτε στο Μόλυβο είτε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Χθες Τετάρτη βραδυ το "Γαύδος" είχε δέσει στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Με την Ευρώπη να πιέζει και να ασκεί κριτική όσο αφορά τη φύλαξη συνόρων  και το τελεσίγραφο  για την Συνθήκη Σεϊγκεν να μετράει …αντίστροφα ,η  πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος … αλλάζει πλεύση, και εφαρμόζοντας την πολιτική  «όποιος βρίσκεται στη θάλασσα διασώζεται» , στέλνει  μήνυμα ότι η Ελλάδα ελέγχει πλήρως τα σύνορά της, δεν αφήνει τις βάρκες να φθάνουν ανεξέλεγκτα στις ακτές  και κάνει αυτό που μπορεί να κάνει δηλαδή να διασώζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται καλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος  των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στο νησί καθώς η πρώτη καταγραφή γίνεται στο λιμάνι όπου αποβιβάζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται στη Μόρια για νέα καταγραφή.

Και η Frontex

Πέρα από τις δικές του δυνάμεις το Λιμενικό έχει στο πλευρό του στο δύσκολο – και εξοντωτικό για το προσωπικό – έργο και όλη τη δύναμη της FRONTEX που βρίσκεται στο νησί. Τα τέσσερα σκάφη που βρίσκονται στο νησί (ένα Βουλγαρικό, ένα Σουηδικό, ένα Πορτογαλικό και ένα Νορβηγικό) οργώνουν επίσης τις τελευταίες ημέρες τις ακτές του νησιού και επιβιβάζουν πρόσφυγες που εντοπίζονται στις βάρκες να κινούνται προς το νησί.

Και η ανακοίνωση του λιμενικού σώματος

Ενδεικτική της νέας πολιτικής που εφαρμόζεται  στα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού σώματος όπου επισημαίνει ότι «… εφεξής θα γνωστοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων – μεταναστών στη διάσωση των οποίων προέβησαν στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τον αριθμό των περιστατικών διάσωσης καθώς και των συλληφθέντων διακινητών και τυχόν κατασχεθέντων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν».

Η Ευρώπη πιέζει τη χώρα μας για «φύλαξη συνόρων» ζητώντας ουσιαστικά από τις ελληνικές αρχές ν’ αναλάβουν την «βρώμικη δουλειά» των επαναπροωθήσεων , να στέλνουν δηλαδή τις βάρκες πίσω στις τουρκικές ακτές αδιαφορώντας για τις ζωές που κινδυνεύουν , το Λιμενικό Σώμα  χτίζει μια ζώνη φύλαξης των θαλασσίων συνόρων διασώζοντας ή «συλλαμβάνοντας» όσους προσπαθούν να μπουν παράνομα τη χώρα, απαντώντας ότι κάνει τη «δουλειά» που οφείλει να κάνει, να ελέγχει δηλαδή πλήρως τα σύνορα.

Η εικόνα με τις βάρκες να φθάνουν στις ακτές του νησιού   ανεξέλεγκτα, δημιουργούν την εντύπωση «ξέφραγου αμπελιού». Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού «αυτό ακριβώς πάει ν ανατρέψει τώρα η εφαρμογή της νέας εντολής».

Φρένο …και στις ΜΚΟ

Η εφαρμογή της νέας εντολής όμως ταυτόχρονα πετυχαίνει και να «φρενάρει» τη δράση των ΜΚΟ στο νησί οι οποίες τις τελευταίες ημέρες περιμένουν … «στα κάγκελα»  αφού το λιμενικό συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στη Λέσβο. Κάπως έτσι βλέπουν την «κυριαρχία» τους στις ακτές να περιορίζεται και τη δουλειά τους …να λιγοστεύει.

Αυτονόητο είναι βέβαια ότι όλο αυτό είναι δυνατό εν μέσω χειμώνα που οι ροές είναι σαφώς περιορισμένες. Όταν από την άνοιξη οι αφίξεις από τις απέναντι ακτές θα πολλαπλασιαστούν σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι πρακτικά αδύνατο το λιμενικό να σηκώσει όλο το βάρος των «διασώσεων» ανοιχτά τις Λέσβου.

  • Πηγή : Νέα της Λέσβου
  • Ρεπορτάζ : Πέλλη Γιακουμή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ