Ρομά και Μουσείο Βρανά | Επιστολή Κούνδουρου σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

  • Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 12:08

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αθλιες συνθήκες διαβίωσης των ρομά στην περιοχή του Παπάδου και δίπλα από το Μουσειό Βρανά, καταγράφει σε επιστολή του προς την Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Λέσβου ο Πρόεδρος της εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Κούνδουρος ζητώντας την παρέμβασή τους.

 

Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχης,  

 Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Παρακολούθησα πρόσφατα στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης, δημοσιεύματα σχετικά με τον οικισμό των τσιγγάνων στον Παπάδο.

Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», που ίδρυσε και λειτουργεί το ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «Βρανά», έχω ιδίαν αντίληψη για τα προβλήματα που δημιουργούνται, αφού ο «οικισμός» αυτός των Ρομά, απέχει λίγες δεκάδες  μέτρα μόνο  από το Μουσείο.

 

 Όπως με ενημέρωσαν τελευταία οι άνθρωποι του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» στο νησί, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, πράγματι τα ζητήματα που βάζουν στην επιστολή τους οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Παπάδου, σχετικά με τον οικισμό των συνανθρώπων μας αυτών, είναι υπαρκτά.

Παραβλέπω τις παραβατικές συμπεριφορές -ασφαλώς και υπάρχουν στο νησί εντεταλμένες Αρχές για να επιμεληθούν τα της καταγγελίας των δημοτών του Παπάδου - και στέκομαι  στην ανθρωπιστική και αισθητική πλευρά του κοινωνικού ζητήματος που βιώνουν οι τσιγγάνοι, οι κάτοικοι του χωριού και κατ’ επέκταση το Μουσείο «Βρανά». Εκτιμώντας από τη μια πως, για την κατασκευή του Μουσείου (στολίδι και προίκα κατά τη γνώμη μου της Λέσβου, που επιβάλλεται να προστατεύεται) και την γενικότερη ανάπλαση της περιοχής δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά, που από κανέναν δεν περίσσευαν, θεωρώ πως είναι πραγματικά κρίμα να υποβαθμίζεται η εύρυθμη λειτουργία του, απ τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής των «γειτόνων» του. 

Από την άλλη πάλι και οι Ρομά, ως έλληνες πολίτες, δικαιούνται απ την Πολιτεία να διεκδικούν  στοιχειώδεις  έστω  συνθήκες διαμονής. Από όσα όμως ο ίδιος γνωρίζω και όπως προβάλλεται και στον Λεσβιακό Τύπο η διαβίωση των ανθρώπων αυτών στις «φαβέλλες» (sic) του Παπάδου θα μπορούσε επιεικέστερα να χαρακτηρισθεί ως άθλια.

Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει.  Με ικανοποίηση διάβασα ότι υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ικανές να εξασφαλίσουν αφ ενός ανθρώπινη διαβίωση για τους τσιγγάνους του Παπάδου , αφ ετέρου δε να υπάρξει  κοινωνική γαλήνη για  τους κατοίκους του χωριού.

Σεβόμενοι εμείς το δικαίωμα διαβίωσης στην διαφορετικότητα μιας μειονότητας της κοινωνίας μας, με το να τους εξασφαλίσουμε ένα άλλον χώρο διαμονής τους με τις ελάχιστες υποδομές (προκάτ οικίσκους, με οδική προσπέλαση, με παροχή νερού και ηλεκτρικού), νομίζω  ότι και αυτοί θα σεβαστούν τους άλλους. Άλλωστε μιλάμε για όλο κι όλο δέκα οικογένειες. Θεωρώ το ζήτημα της μετεγκατάστασης τους απόλυτα εφικτό.

Σας παρακαλώ λοιπόν  να συντονίσετε τις επιβαλλόμενες από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενέργειες ώστε σύντομα να υπάρξει διεξοδική λύση για τους Ρομά του Παπάδου.

Μένω στη διάθεσή σας,

 

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος

 

Νίκος Κούνδουρος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ