A+ A A-

Πλήθος κόσμου γιορτασε την Aνάσταση στην Επάνω Σκάλα

Διαδώστε το άρθρο:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των πιστών, όλο το πρόγραμμα του “Πάσχα 2017 … στη Μυτιλήνη”, που διήρκεσε από την Κυριακή των Βαϊων έως την Κυριακή του Πάσχα. 

   Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος πιστών, η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των κεντρικών εκκλησιών της πόλης. Οι  ψαλμωδίες των “Εγκωμίων του Κυρίου” από τον κλήρο, οι εκκλησιαστικοί  ύμνοι από τη μπάντα του Στρατού, οι δεήσεις από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, τα δεκάδες πλεούμενα σκάφη διαφόρων συλλόγων (Σ.Ε.Α.Λ. “Ο Τρίτων”, Λ.Ο.Ι.Α.Θ., Ι.Ο.Μ., Ο.Φ.Σ.Λ., Ε.Ο.Δ. Μυτιλήνης, E.R.C.I., ανεξάρτητα, κ.α.) που αρμένιζαν εντός του “εσωτερικού λιμένα” της πόλης και η σταδιακή απελευθέρωση 300 ιπτάμενων φαναριών αέρος τόσο από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά, δημιούργησαν μία ιδιαιτέρως επιβλητική ατμόσφαιρα, απολύτως ταιριαστή με το κατανυκτικό περιβάλλον που απαιτεί η Μεγάλη Παρασκευή. Ακολούθησε προσφορά στους πιστούς του “αντίδωρου του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”), σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα.•    Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μπροστά από το καμπαναριό της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, η “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης” αποτελούμενη  από την Ειρήνη Παράσχου, την Κλεονίκη Μαρμάρου, την Αιμιλία Αναστασίου, την Αγγέλα Γαλετάκη και τη Σοφία Φραγκάτου, παρουσίασε & αναπαρέστησε τον τρόπο που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν και μικρά παιδιά, ενώ συμμετείχαν ενεργά και έδειξαν να την απολαμβάνουν και αρκετοί διερχόμενοι επισκέπτες της πόλης. Ακολούθησε επίδειξη των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (κουλούρες με βαμμένα αυγά, λαμπάδες, κ.α., τοποθετημένων σε πανεράκια, φρουτιέρες, κ.λπ.), που προετοίμασαν και έφεραν ολοκληρωμένα στην Επιτροπή νοικοκυρές και επαγγελματίες της πόλης. Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά στους διερχόμενους πιστούς, της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι), καθώς και των ζωγραφισμένων αυγών, που επιμελήθηκαν τόσο η “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης”, όσο και οι διερχόμενοι πιστοί. Την παρουσίαση τίμησαν, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ψάνης, ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος και οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αμπουλός και Παναγιώτης Τσουπής.        

•    Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, επί της Ναυμαχίας Έλλης στην Επάνω Σκάλα, συνέρρευσε πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την “Ανάσταση του Κυρίου”. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το “Χριστός Ανέστη” ψάλθηκε πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισσα Μάνα, τα σιντριβάνια φωτός, τα πυροτεχνήματα, τους αναμμένους πυρσούς του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης & του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Επάνω Σκάλα”, τα πλεούμενα σκάφη των αλιέων της περιοχής “Καλαμάρη” με τα βεγγαλικά, κ.α. Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε προσφορά σε όλους τους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.   

•    Την Κυριακή του Πάσχα, στο Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου. Ακολούθησε η τήρηση του πατρογονικού εθίμου που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή, η “ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης” στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο.     

Η Οργανωτική Επιτροπή του “ΠΑΣΧΑ 2017 … στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ !!” ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και τους συμπράττοντες φορείς – συλλόγους που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διοργάνωση και την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, καθώς και τους εκπροσώπους της ΕΡΤ στη Μυτιλήνη για τις ζωντανές και τις μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές καλύψεις των εκδηλώσεων, τόσο από το κρατικό κανάλι όσο και από άλλα ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την άρτια προβολή της πασχαλινής Μυτιλήνης. Τέλος ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους της Μυτιλήνης και τους επισκέπτες, που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα πασχαλινά δρώμενα

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.