A+ A A-

Κριτική της «Αυγής» σε Μουζάλα για τους παγωμένους πρόσφυγες στη Μόρια

Διαδώστε το άρθρο:

«Αργά αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία αποδίδει η εφημερίδα «Αυγή» στην κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.


 
Με το κύριο άρθρο της, θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος και πως οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν έγκαιρα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από το κρύο.

«Όλες τις ημέρες των γιορτών γινόταν πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων... Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς όλοι να είναι προετοιμασμένοι για τον χειμώνα. Και ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες. Προετοιμασμένος κρατικός μηχανισμός -στην Ελλάδα “που δεν κάνει κρύο τον χειμώνα”- δεν σημαίνει να έχουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες συνεργεία για να καθαρίσουν το κάθε στενό των πόλεων από το χιόνι, αλλά σε ετοιμότητα τις αλατιέρες για να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές αρτηρίες. Και προετοιμασμένοι πολίτες δεν σημαίνει να έχουν, π.χ., χειμωνιάτικα λάστιχα στην Αθήνα, όπως οι μαθημένοι στα χιόνια οδηγοί της Κοζάνης, αλλά να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και μαζί τους αλυσίδες εάν χρειαστεί να κινηθούν σε χιονισμένους δρόμους».

Σύμφωνα με την «Αυγή», «αυτό που θα περίμενε κανείς περισσότερο από όλα, και από όλους τους αρμόδιους, θα ήταν να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο. Εν προκειμένω, των άστεγων και των προσφύγων. Γι' αυτό και είναι ασυγχώρητο το ότι προχθές πέταξαν έξω άστεγους από τον χώρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στην Πανόρμου επειδή αρρώστησε και δεν εμφανίστηκε ο υπάλληλος της νυχτερινής βάρδιας. Όπως είναι ασυγχώρητο ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες της Μόριας».
 
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου, «λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή εάν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή εάν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτά ήταν γνωστά και πριν πέσει το πρώτο χιόνι. Αλλά στην τελική, είναι ευθύνη του κράτους -εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα ανακλαστικά και να βρει λύση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή που βρήκε θα δουλέψει».

  • Πηγή: tovima.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.