A+ A A-

Ξανά Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας η Χρ. Καλογήρου

Διαδώστε το άρθρο:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου, στις Σέρρες, στα πλαίσια του Διεθνούς Φόρουμ για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.



Η Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα Πρόεδρο της Επιτροπής την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει προσφέρει εκτελώντας χρέη Προέδρου ήδη εδώ και ένα χρόνο.

Στην Επιτροπή των Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSC) συμμετέχουν Περιφέρειες μέλη από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Κροατία και τη Σερβία, ενώ μέλη της είναι και έξι Ελληνικές Περιφέρειες. Η BBSC είναι μια γεωγραφική Επιτροπή της CPMR που εκπροσωπεί τις συγκεκριμένες Περιφέρειες απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα και προωθεί τα συμφέροντά τους.

Κατά την εισήγησή της η κα. Καλογήρου αναφέρθηκε συνολικά στις δράσεις της Επιτροπής το προηγούμενο διάστημα και έθεσε τους στόχους για την επόμενη διετία.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε τη σημασία των περιφερειακών συνεργασιών και τη δυνατότητα που προσφέρουν για να αντιμετωπιστούν προβλήματα διασυνοριακού χαρακτήρα, λέγοντας:
«Σε μια δύσκολη συγκυρία που δημιούργησε το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε ολόκληρη την περιοχή, η Επιτροπή των Βαλκανίων και Μαύρης θάλασσας κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή της σε προγράμματα που φέρνουν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τα μέλη της, να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο της απέναντι στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να αποκτήσει ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της Στρατηγικής για το Ιόνιο και την Αδριατική –στην οποία επιλέξιμη είναι ολόκληρη η Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει πλέον ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με την περιοχή σε διάφορους τομείς».


Μετά την εκλογή της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τους στόχους που θέτει για την επόμενη διετία, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και την ενίσχυση της παρεμβατικής δύναμης της Επιτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις διεθνείς επαφές που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες και τις Διεθνείς Αποστολές των κρατών της περιοχής στις Βρυξέλλες, με στόχο την αύξηση της συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, όπου θα πραγματοποιηθούν επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τη CPMR. 

«Μπορούμε να καταστήσουμε την Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας κόμβο συνδιαμόρφωσης των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών για το Ιόνιο και την Αδριατική, το Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να λειτουργήσουμε με όρους συμπληρωματικότητας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία», υπογράμμισε η κα. Καλογήρου και συμπλήρωσε:

«Τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για την Ευρώπη. Το 2019 αποτελεί προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και για όλες τις συζητήσεις που σχετίζονται με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει των ευρωεκλογών την ίδια χρονιά», είπε η Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης. Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη; Πώς οραματιζόμαστε την περιοχή μας; Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια».

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.