ρανταπλαν
A+ A A-

Ερντογάν:"Δώστε χρήματα και βίζα αλλιώς παγώνω τη συμφωνία"

Διαδώστε το άρθρο:

Κάθε φορά που ο «σουλτάνος» εκνευρίζεται, βγαίνει στην αντεπίθεση. Και τα τελευταία 24ωρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε αρκετές αφορμές για να εκνευριστεί... Η δημόσια κριτική που δέχθηκε από την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στην «έδρα» του, οι ηχηρές απουσίες των ηγετών του G7 από την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν οικοδεσπότης, η καθυστέρηση στην καταβολή των 6 δισ. ευρώ, αλλά και η άρνηση των Ευρωπαίων να υποκύψουν στους εκβιασμούς της Αγκυρας για τη βίζα έδωσαν στον Τούρκο πρόεδρο ακριβώς εκείνες τις αφορμές που ζητούσε για να χτυπήσει εκεί που πονάει.



Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία με την ΕΕ στο Προσφυγικό και δεν πρόκειται να κάνει κανένα περαιτέρω βήμα προς την υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής εάν δεν καταβληθούν τα 6 δισ. που έχουν τάξει οι Ευρωπαίοι κι εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τα ταξιδέψουν στην ΕΕ. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Ερντογάν.

Πρόοδος στο μέτωπο της βίζας δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα (όπως ξεκαθάρισε και η Μέρκελ), τουλάχιστον όχι μέσα στο καλοκαίρι, και ενδεχομένως ούτε καν μέσα στο 2016, καθώς η Αγκυρα αρνείται να προσαρμόσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως απαιτείται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου.

Υπ' αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ο «σουλτάνος» απειλεί ότι θα πάψει να δέχεται πίσω όσους μετανάστες δεν παίρνουν άσυλο στην Ευρώπη και έχουν περάσει από την Τουρκία. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι αριθμοί των επιστροφών είναι ούτως ή άλλως πολύ περιορισμένοι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επανεισδοχή (που είναι άλλο πράγμα από τη συμφωνία για τις μετεγκαταστάσεις - επανεγκαταστάσεις προσφύγων), η απειλή του Ερντογάν δημιουργεί απορίες.

«Διαπραγματευτικό πυροτέχνημα»
Ανθρωποι με βαθιά γνώση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής μιλούν για άλλο ένα «διαπραγματευτικό πυροτέχνημα» του Τούρκου προέδρου, πίσω από το οποίο ουσιαστικά κρύβεται ως πραγματική απειλή η πιθανότητα να γιγαντωθούν και πάλι οι μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, ροές που το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, βγήκε χθες ανοιχτά και προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν μπλοφάρει» όταν λέει στους Ευρωπαίους ότι μπορεί να παγώσει όλες τις συμφωνίες με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας επανεισδοχής.

Κατά τα λοιπά, ωστόσο, χθες ανακοινώθηκε και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος από την πλευρά του δείχνει να κινείται με ταχύ ρυθμό προς την κατεύθυνση της προεδροποίησης-σουλτανοποίησης της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα ανάμεικτα μηνύματα στο εξωτερικό (αποκατάστασης φιλικών δεσμών που έχουν διαρραγεί, αλλά και σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην ΕΕ).

Από τα ελληνικού ενδιαφέροντος υπουργεία (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών, Αμυνας), είχαμε αλλαγές-έκπληξη στην ηγεσία του Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον Ομέρ Τσελίκ να παίρνει τη θέση του Βολκάν Μποζκίρ, καθώς και στο Αμυνας, με τον πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, Φικρί Ισίν, να παίρνει τη θέση του Ισμέτ Γιλμάζ.

Ο Τσελίκ, στενότατος συνεργάτης του Ερντογάν, πολιτικός με εμπειρία στις εξωτερικές υποθέσεις και «σκληρός» στην κριτική του προς την ΕΕ, έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και εκπρόσωπος του AKP. Ο Ισίν, από την άλλη, είναι μάλλον επιλογή-έκπληξη, καθώς προέρχεται από χώρο άσχετο με την Αμυνα. Αποτελεί «παλιά καραβάνα» του AKP, αλλά ξεκίνησε την καριέρα του ως δάσκαλος και έκανε καριέρα κυρίως στον χώρο της Εκπαίδευσης

  • Πηγή: ethnos.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.