Δημήτρης Βουνάτσος: «Δεν θα είμαι υποψήφιος»

  • Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 14:35

Την απόφασή του να μην κατεβεί υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου έκανε γνωστή με γραπτή δήλωσή του ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος ο οποίος συμμετέχοντας στο Κίνημα Δημάρχων «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος» υλοποίησε την «υπόσχεσή» του ότι αν δεν «σπάσει» ο  Δήμος Λέσβου δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

 

 

Σε μια μακροσκελέστατη δήλωση ο κ. Βουνάτσος αναφέρεται στον «Κακοκράτη» στην υπόσχεσή για δημοψήφισμα που δεν υλοποίησε όμως ποτέ, ενώ καλεί τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του σε περίπτωση που θελήσουν να είναι υποψήφιοι να σκεφθούν καλά με ποιους θα συνεργαστούν για να … «μην γλύψουν εκεί που έφτυναν».

 

Αναλυτικά στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βουνάτσος αναφέρει τα εξής:

 

 

Αγαπητές Συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

 

            Ως πασίγνωστον ανά το Πανελλήνιο, είχα διακυρύξει ως στρατηγικό στόχο μας εγώ και ο Συνδυασμός μας, ήδη από τις παραμονές των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2010, να επιτύχω το «σπάσιμο» του ενός και μόνο ενιαίου πλέον, Κακοκρατικού-Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου, του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Ελληνικής Επικράτειας, Δήμου τέρατος, πηγή όλων των δεινών και κακοδαιμονιών, διοικητικών, λειτουργικών οικονομικών, που μας καταταλαιπώρησαν και εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν και μετά την ανάδειξη της νέας Δημοτικής Αρχής, αφού θα παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Είτε με την δημιουργία 5 Δήμων, όπως είχε εισηγηθεί και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), επιστημονικός σύμβουλος της τότε Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), είτε με τη δημιουργία 4 Δήμων, όπως είχε εισηγηθεί και η τότε Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Λέσβου, στον τότε Υπουργό κ. Ραγκούση της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αδιαφόρησε  παντελώς.

            Στην επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου, ομοφρόνησε από της εκλογής μας ως Δημοτικής Αρχής και εντεύθεν ολόκληρο το Δημοτικό Σύμβουλιο, όλοι οι Πρόεδροι και τα μέλη, των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, όλοι οι Βουλευτές και οι εκπρόσωποι των πάσης φύσεως Φορέων του Νησιού μας, καθώς, και οι συνδημότες μας, καθώς οι πάντες διεπίστωναν στην πράξη και στην καθημερινή ζωή, ότι ο θεσμός του ενός και μόνο Δήμου, στο Νησί μας δεν μπορεί να λειτουργήσει, πάσχων εκ γενετής. Συμπαραστάτης μας υπήρξε βέβαια και ο Τοπικός τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός, καθώς και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αθηνών.

            Ενημέρωσα παράλληλα και πληθωρικά μάλιστα, όλους τους Αρχηγούς και Εκπροσώπους των Κομμάτων που επισκέφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια το Νησί μας, όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Εσωτερικών και τους Πρωθυπουργούς και κατ’ επανάληψιν έθεσα το πρόβλημα αυτό μιλώντας στις Γενικές Συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Αλλά και ως Επικεφαλής Επιτροπής αποτελούμενης από όλους τους Αρχηγούς των Παρατάξεων, παλιά και πρόσφατα, επισκεφθήκαμε στη Βουλή τους Αρχηγούς των Κομμάτων, και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους τους, ενημερώνοντας και αυτούς και ζητώντας το «σπάσιμο» του Δήμου μας, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Αγαπητές Συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

            Η δηλωθείσα κατά τον επισημότερο τρόπο υιοθέτηση του δικαιότατου και αναγκαιότατου καθολικού αιτήματος του Νησιού μας, τόσο χάριν του ίδιου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, όσον και προ πάντων των Δημοτών μας, για να μπορέσουν, επί τέλους, να απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες, πρωτίστως στην καθημερινή ζωή, αλλά και για την πολύμορφη Ανάπτυξη του τόπου μας, από το τοπικό κα κεντρικό πολιτικό Σύστημα της Χώρας μας, έπρεπε να εκδηλωθεί και Νομοθετικά, δηλαδή, με την ψήφιση από τη Βουλή σχετικής διατάξεως, η οποία θα καθιέρωνε το νέο καθεστώς των περισσότερων Δήμων, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης βεβαίως. Η οποία, τόσον δια του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και σήμερα Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, όσον και του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, αλλά και παλιότερα, δια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ., κ. Βορίδη, οι οποίοι διεσάλπισαν κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι τούτο είναι και επιθυμία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, (ο οποίος θα ερχόταν μάλιστα στη Μυτιλήνη, στην Εθνική τοπική μας επέτειο της 8ης Νοεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, για να το ανακοινώσει, όπως διαδόθηκε και γράφηκε και στον τοπικό τύπο). Οι διαβεβαιώσεις αυτές, από τα πλέον υπεύθυνα αυτά Κυβερνητικά χείλη, και μάλιστα στις δύο διαδοχικές Βουλευτικές εκλογές του 2013, τις οποίες πιστέψαμε με ανακούφιση όλοι μας, καθιστούσαν και άνευ αντικειμένου την διεξαγωγή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, όπως είχα υποσχεθεί, το οποίο βέβαια μόνον συμβουλευτικό και ηθικό χαρακτήρα θα είχε, και όχι δεσμευτικό για την Κυβέρνηση, κατά Νόμον, πέραν της ταλαιπωρίας από οργανωτική-διοικητική άποψη, αφού έπρεπε να ακολουθηθεί η γραφειοκρατική διαδικασία των Γενικών Βουλευτικών Εκλογών, στήσιμο καλπών σ’ όλα τα εκλογικά κέντρα  των πόλεων και των χωριών του Νησιού μας, εκλογικοί κατάλογοι, εφορευτικές επιτροπές, Πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών, εκτύπωση ψηφοδελτίων, κ.τ.λ., κ.τ.λ. Για να αποδειχθεί τελικά, πράγμα το οποίο ανακαλύψαμε μόλις κατά τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, ότι τα σημαντικά οικονομικά έξοδα της διεξαγωγής του, ουδέποτε είχαν προβλεφθεί αφού ουδέποτε είχε εκδοθεί είχε σχετική Υπουργική απόφαση διάθεσης από την Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα! Δηλαδή, η πρόβλεψη αυτή του Καλλικράτη περί Δημοψηφίσματος, ήταν μια μεγάλη ΦΟΥΣΚΑ!

Αγαπητές Συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

            Οι δύο τελευταίοι μήνες, κατά τους οποίους ήλθε το θέμα στη Βουλή, με την κατάθεση της γνωστής τροπολογίας του Βουλευτή του Νησιού μας κ. Σηφουνάκη, σας εξομολογούμαι, ήταν οι δραματικότεροι της ζωής μου. Ως γνωστόν ήμουν παρών στη πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής και παρακολούθησα επί 10 ώρες την σχετική διαδικασία, αφού προηγουμένως, τα μέλη της Επιτροπής μας, αποτελούμενης από μένα και τους Αρχηγούς των Δημοτικών Παρατάξεων, επισκεφθήκαμε τους εκπροσώπους των Κομμάτων στη Βουλή και λάβαμε και πάλι τη διαβεβαίωσή τους, ότι θα ψήφιζαν την εν λόγω τροπολογία, εφόσον ο Υπουργός θα την έκανε τυπικά δεκτή και θα την έθετε προς ψήφισιν. Και ενώ λοιπόν, τα πάντα ήταν έτοιμα, γύρω στις 11.00 περίπου το βράδυ, κατά το τέλος της συνεδρίασης αυτής, ο Υπουργός κ. Δένδιας, στο νομοθέτημα του οποίου είχε κατατεθεί η τροπολογία αυτή, εδήλωσε ότι, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ! (καθώς και ορισμένες άλλες)!

            Τα επακολουθήσαντα, είναι λίγο πολύ γνωστά. Η τελευταία ελπίδα μας, διαβεβαίωναν, ήταν να ψηφισθεί μια νέα τροπολογία την επόμενη εβδομάδα, σε νομοσχέδιο μας αρμοδιότητας του Υπουργού κ. Μητσοτάκη, από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη. ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ!

            Δυστυχώς, δεν παγιδεύτηκα μόνον εγώ, δεν παγιδευτήκαμε μόνο όλοι μας, αλλά και ο συμπατριώτης μας Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, ο οποίος αγωνίστηκε για το «σπάσιμο» του  Δήμου σε 4 , όπως θέλω να πιστεύω.

            Όμως, το μέγα ερώτημα μας παραμένει, αναπάντητο: Ποιός ματαίωσε τη βούληση του κ. Πρωθυπουργού για το «σπάσιμο» του Δήμου μας; Άγνωστο. Θα απαντήσει σ’ αυτό κάποιος από την Κυβέρνηση;

Αγαπητές Συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί Συμπατριώτες

            Όπως γνωρίζετε, είχα δηλώσει επισημότατα και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, ότι, αν παρά τον αγώνα μας και το προσωπικό στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου, ο Δήμος μας δεν «σπάσει» σε περισσότερους, εγώ, δεν πρόκειται να εκθέσω υποψηφιότητα Δημάρχου στις ερχόμενες και επικείμενες πλέον εκλογές. Την δήλωσή μου αυτή, μετά την πρόσφατη πρωτοφανή ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ, που υποστήκαμε όλοι μας, επανεπικύρωσα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου ε.ε., ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ στις εκλογές του Μαΐου ε.ε..  ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΗΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ! ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ! ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ, ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ, Ν ΑΝΑΜΑΡΩΣΩ ΤΗΝ 33ετή ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ  ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΑΙ ΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΙΡΕΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, καθώς και την οικογενειακή και πατρική μου πολιτική κληρονομιά, στην Υπηρεσία Αξιών, Αρχών και Θέσεων!

Όμως, και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούνται στην Βουλή από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα, μπορούσαν, αν πράγματι πίστευαν στην διάσπαση του Δήμου-Τέρατος στο Νησί μας, να πίεζαν τις αλληλοδιάδοχες Κυβερνήσεις, ασκώντας το δικαίωμα και την υποχρέωση είτε του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την μορφή των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ, που είναι η ισχυρότερη μορφή ελέγχου της Κυβέρνησης, είτε καταθέτοντας μια τροπολογία-διάταξη Νόμου, για τη διάσπαση του Δήμου μας, αλλά και άλλων νησιωτικών Δήμων, που οι κοινωνίες τους το επιθυμούσαν, σ’ ένα συναφές Νομοθέτημα, υποχρεώνοντας την Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, εν προκειμένω. Δυστυχώς, δεν το έπραξαν, και αυτά

Αγαπητές Συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί Συμπατριώτες

            Λυπούμαι δε ειλικρινέστατα, γιατί η μόνη σωστή και εφικτή πολιτικά πρότασή μου, κατά την προαναφερόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να συγκροτηθεί  από όσους είναι αντίθετοι στον ένα και μόνο Δήμο, ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, με την ονομασία «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟ», το οποίο θα κέρδιζε μετά βεβαιότητας τις επικείμενες εκλογές, στο οποίο θα έμπαινα και εγώ, ως απλός σύμβουλος, ως απλός στρατιώτης, για να το στηρίξω και μόνο, δεν γονιμοποιήθηκε. Γιατί, στο μεταξύ, όλα τα Κόμματα στο Νησί μας, είχαν ξεκινήσει, άλλα εδώ και αρκετούς μήνες, άλλα τώρα τελευταία, την ανάδειξη υποψηφίων Δημάρχων, και συγκρότηση συνδυασμών. Τόσο πολύ πίστευαν στην κατάργηση του ενός Δήμου! Το συμφέρον των Κομμάτων υπεράνω του τοπικού συμφέροντος! Και όλοι βέβαια δηλώνουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ!

Αγαπητές Συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί Συμπατριώτες

            Εν κατακλείδι: Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου να προσθέσω και τα ακόλουθα.

            Ευχαριστώ θερμά όλους τους εκπροσώπους Αρχών, Εξουσιών, πάσης φύσεως Φορέων, και βεβαίως τις εθελοντικές Οργανώσεις όλων των κατηγοριών, καθώς και τους μεμονωμένους πολίτες, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν σ’ αρκετούς τομείς της Δημοτικής δραστηριότητας, εντός και εκτός νησιού, για την εποικοδομητική μας  συνεργασία.

            Ευχαριστώ τους απλούς συνδημότες, για την υπομονή και κατανόηση που επέδειξαν, ιδίως για την αντικειμενική αδυναμία μας να διορθώσουμε αμέσως τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες των νεροποντών που έπληξαν πέρυσι το νησί μας, και που ξαχαρβάλωσαν τα 2.000 χιλιόμετρα του αγροτικού και δασικού Δημοτικού οδικού δικτύου. Και ναι η μεν Κυβέρνηση μας ενίσχυσε με το ποσό των 500.000 ευρώ όλα κιόλα, ο όμως ο ισχνότατος προϋπολογισμός του Δήμου ΔΕΝ μπορούσε να σηκώσει το απαιτούμενο τεράστιο οικονομικό βάρος για την πλήρη αποκατάστασή του.

            Ευχαριστώ και τους συναδέλφους Προέδρους και Συμβούλους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, που και αυτοί συνέπασχαν μαζί μας.

            Καμαρώνω γιατί, επιτέλους, κατά την διάρκεια της θητείας μας, εφαρμόσαμε την Ισονομία και Ισοπολιτεία έναντι όλων και πασχίσαμε να κάνουμε πράξη την Χρηστή Διοίκηση, συγκρουόμενοι με κάθε λογής συμφέροντα, τον παλαιοκομματισμό, τον παλαιο – συνδικαλισμό, τις συντεχνίες, τις παλιές νοοτροπίες, σ’ όλα τα επίπεδα.

Καμαρώνω, γιατί μπορέσαμε και μειώσαμε σε σημαντικό βαθμό το βαρύτατο χρέος των πρώην 13 Δήμων που κληρονομήσαμε, επιβάλλοντας αιματηρότατες οικονομίες δίχως να συνάψουμε ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ, του οποίου η αποπληρωμή θα έπεφτε στις πλάτες των συνδημοτών μας βεβαίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και το οποίο αποπληρώνουμε σήμερα εμείς. Νοικοκυρέψαμε μ’ άλλα λόγια το Δήμο, σαν καλοί νοικοκύρηδες.

Εκμεταλλευτήκαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Αναστήσαμε έργα που είχαν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν, δημοπρατήσαμε καινούργια κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, της Ποιότητας Ζωής, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στη προστασία των φτωχών και απόρων συνδημοτών μας στην Κοινωνική Πρόνοια, στην Ανάπτυξη. Συντάξαμε και συνεχίζουμε δια των Υπηρεσιών μας μελέτες νέων μικρών και μεγάλων έργων, οι οποίες θα υποβληθούν έτοιμες στα διάφορα προγράμματα της 5ης Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης (Β΄ ΕΣΠΑ), που άρχισε θεωρητικά από την  1-1-2014 και θα λήξει το 2020, είτε από εμάς, είτε από την επόμενη Δημοτική Αρχή. 

Ευχαριστώ όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου για την συνεργασία μας, παρά τις σημειωθείσες τριβές σ’ ορισμένες περιπτώσεις.

Ευχαριστώ, τέλος τους συνεργάτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους Συμβούλους, Συμβούλους, που παρά τις σημειωθείσες υποκειμενικές και ανθρώπινες αδυναμίες σ’ ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και δικές μου, επιτέλεσαν με αυταπάρνηση το Αυτοδιοικητικό τους καθήκον, έμειναν πιστοί και τίμησαν την ψήφο των συνδημοτών μας προς τον Συνδυασμό μας της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» υπηρετήσαντες τις Αξίες, τις Αρχές, τις Θέσεις μιας πραγματικά Ανεξάρτητης και Υπερκομματικής και Υπερβατικής – Αυτόνομης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διακηρύξαμε και εφαρμόσαμε στην πράξη κατά τη θητεία μας.

Πράγματι επιτελέσαμε ένα ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΡΓΟ! μέσα στις πασίγνωστες συντριπτικές συνθήκες που επέβαλαν, τόσο η απαράδεκτη συμπεριφορά μιας ετερόκλητης, δίχως αρχές ενωμένης Αντιπολίτευσης,  τα Μνημόνια και οι εντολές της Τρόικας στον Λαό μας, κυρίως στα φτωχότερα  Λαϊκά στρώματα, αλλά και στους μικρομεσαίους, δημιουργώντας στρατιές ανέργων, ιδίως στην νεολαία, και στις γυναίκες, όσο και στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Αφού, στην περίπτωσή μας, τα τριάμισι τούτα χρόνια της θητείας μας, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, περιέκοψαν κατά 70% τις πάσης φύσεως χρηματικές εκρροές προς τους Δήμους, έναντι των προηγούμενων ετών, των παχιών αγελάδων, μιας κατ’ όνομα μόνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτική, την οποία κατήγγειλα σ’ όλα τα επίσημα φόρα, κατ’ επανάληψιν, στα οποία έλαβα μέρος, με όλους τους τρόπους και τόνους. 

Τελειώνοντας, συνιστώ στους πολυπληθείς φίλους μου, που με ρωτούν να πράξουν κατά συνείδησιν ορθήν στις επερχόμενες  Δημοτικές εκλογές. Και να μη ξεχάσουν πως είναι καθήκον τους να τιμωρήσουν με την καταψήφισή τους, αν θα είναι υποψήφιοι,  εκείνους που λιποτάκτησαν και σαμποτάρισαν την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και τον Τιτάνιο αγώνα της να διατηρήσει ζωντανό τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και να ανοίξει χειροπιαστούς νέους δρόμους για την καλυτέρευση της ζωής όλων των συνδημοτών, για την ανακούφιση των οικονομικά και κοινωνικά αδυνάμων, για την Ανάπτυξη τέλος πάντων, προς όφελος όλων!

            Σ’ εκείνους δε, που σκέφτονται να πολιτευτούν στις εκλογές αυτές, από τα μέλη και τα στελέχη της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, απαιτώ, να συλλογιστούν σοβαρά, «με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν», κατά τον γνωστό στίχο του Ποιητή, ώστε να μη γλύψουν εκεί που έφτυσαν! Θα είναι ο μέγιστος ηθικός και πολιτικός εξευτελισμός!

 

                                                                 Ο Δήμαρχος Λέσβου

 

                                                        Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ