Επτά μήνες μετά: Οι επισημάνσεις ενός επιφανούς συγγραφέα προς τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό για μια καλύτερη Γέρα

  • Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 20:28

Το μήνυμα του Λίνου Κουντουρά, γιου του μεγάλου διδασκάλου Μίλτου Κουντουρά, στον δήμαρχο Λέσβου για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Γέρας και την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής

Στις 30 Οκτωβρίου 2014, λίγους μήνες μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάδειξη του Σπύρου Γαληνού ως δημάρχου Λέσβου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Λίνος Κουντουράς, γιος του μεγάλου Γεραγώτη διδασκάλου και παιδαγωγού Μίλτου, του στέλνει επιστολή μέσω των τοπικών ΜΜΕ, παραθέτοντας κάποιες προτάσεις που θα βελτίωναν τη ζωή των κατοίκων της Γέρας στην καθημερινότητά τους, αλλά και θα αναδείκνυαν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. 

 

Επτά μήνες μετά, δημοσιεύουμε την επιστολή αυτή, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για να υλοποιηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυτές οι προτάσεις, αλλά παράλληλα ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν...

 

«Προς τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό

Με την ευκαιρία της εκλογής σας για τα επόμενα 5 χρόνια και εκτιμώντας πάρα πολύ την αρχική αξιοθαύμαστη δραστηριοποίησή σας από την πρώτη κιόλας μέρα, θέλω να επισημάνω κάποιες ελλείψεις που χρόνια τώρα αναβάλλονται από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Δεν είμαστε βέβαια μόνιμοι κάτοικοι Σκοπέλου Γέρας, ούτε ψηφοφόροι, όμως αγαπάμε πολύ τον τόπο αυτόν και προσπαθούμε να βρισκόμαστε εδώ όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν συχνότερα.

Στις επισημάνσεις λοιπόν για τη Γέρα:

1. Βλέπουμε γύρω μας πολλούς υπερήλικες, κυρίως γυναίκες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ΙΧ και ταλαιπωρούνται απίστευτα για να πάνε στον Παπάδο να ψωνίσουν. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουν και καμία δυνατότητα για μία βόλτα το βραδάκι στο Πέραμα. Γι’ αυτό προτείνω να ενεργοποιήσετε ένα λεωφορείο, που να κινείται ανά μία ώρα από τον Πλαιόκηπο, μέσω Πλακάδου, Παπάδου, Μεσαγρού και Σκοπέλου στο Πέραμα και τανάπαλι. Ένα τέτοιο λεωφορείο έχουμε επισημάνει μερικώς απενεργοποιημένο στο Πέραμα, που ίσως να είναι κατάλληλο για τα δρομολόγια αυτά. Οι γηραιότεροι κάτοικοι θα σας είναι ευγνώμονες. Πιστεύω βέβαια ότι οι ιδιοκτήτες των ταξί θα αντιδράσουν έντονα σε κάποια τέτοια ρύθμιση, πιστεύοντας ότι έτσι χάνουν κάποιους πελάτες. Γι’ αυτό ας χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί οι τοπικοί ταξιτζήδες, εναλλάξ, ένας κάθε μέρα, ώστε έτσι να έχουν και αυτοί κάποιο κέρδος από την νέα αυτή δραστηριότητα. Ας πληρώνονται με κάποιο αντίτιμο διαδρομής ταξί, που θα έχει συμφωνηθεί. Έτσι δεν θα αναγκαστείτε να προσλάβετε οδηγό, ενώ με ένα χαμηλό εισιτήριο για τους μετακινούμενους δεν θα επιβαρύνεται με επιπρόσθετο κόστος ο Δήμος.

2. Χρόνια τώρα δεν υπάρχει νοσοκομειακό αυτοκίνητο στην Γέρα. Και αυτό που είχαν δωρίσει κάποιοι Γεραγώτες μετανάστες καταστράφηκε εγκαταλελειμμένο σε κάποιο οικόπεδο. Έτσι αν κάποιος χρειαστεί νοσοκομείο πρέπει να έρθει ασθενοφόρο από την Μυτιλήνη για να τον παραλάβει, με τεράστια καθυστέρηση, συχνά μοιραία. Προτείνω να ξαναβρεθεί κάποιο ασθενοφόρο και ως οδηγοί να χρησιμοποιούνται και πάλι όσοι ιδιοκτήτες – οδηγοί των ταξί θα δηλώνουν διαθέσιμοι και θα είναι σε επιφυλακή, αν τυχόν απαιτηθεί μεταφορά ασθενούς. Θα μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος θα έχει «υπηρεσία» εναλλάξ, διαφορετικός κάθε μέρα ή και ο ίδιος για μεγαλύτερα διαστήματα, ώστε και κατάλληλα άτομα (επαγγελματίες) να οδηγούν το ασφενοφόρο και να μην χρειάζεται να υπάρχει μέρα – νύχτα σε υπηρεσία κάποιος υπάλληλος χωρίς συχνά να συντρέχει λόγος. Η αμοιβή τους θα μπορούσε πχ να είναι ένα ποσοστό της ταρίφας για την αντίστοιχη διαδρομή ενός ταξί. Ενδεχομένως άλλωστε να υπάρξει και σχετική συμμετοχή στα κόστος από τον ΕΟΠΥΥ.

3. Το μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών θα μπορούσε να αποβεί οικονομικά και κοινωνικά κάπως ελαφρότερο για την Λέσβο, αλλά και προσοδοφόρο για την περιοχή, αν αντί να τους τρέφουμε και να τους φυλάμε νυχθημερόν με την αστυνομία, τους εντάσσαμε σε κάποιες εργασίες, πχ στο μάζεμα των ελαιών, τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων, το κλάδεμα και άλλα τέτοια. Ο κάθε υπεύθυνος κτηματίας ή εργολάβος θα είναι υπεύθυνος, ώστε ο εργαζόμενος μετανάστης να μην εξαφανιστεί και να επιστρέψει το βράδυ στον χώρο παραμονής του. Άλλωστε δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά μόνο για κατά κάποιο τρόπο έγκλειστους. Δεν υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πραγματοποίηση ορισμένων καινοτομιών στο αναχρονιστικό και δυσκίνητο κράτος μας, αλλά λύσεις υπάρχουν πάντα αν κάποιος θελήσει να το παρακάμψει με αποφασιστικότητα.

4. Ο τουρισμός είναι και για τη Λέσβο πηγή εσόδων. Βέβαια συχνά δυσχεραίνουν ορισμένοι τις όποιες προσπάθειες, επειδή μένουν κολλημένοι στις παλιές νοοτροπίες τους. Αυτό είναι ανθρώπινο και πρέπει με κουβέντα και πειστικότητα να απαλειφθεί. Θυμάμαι τι είχε συμβεί στο Μόναχο, όταν θέλησαν να κάνουν πεζόδρομο τον κεντρικό πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, από όπου περνούσε το τραμ, λεωφορεία, αυτοκίνητα και πεζοί. Οι μαγαζάτορες αντέδρασαν έντονα φοβούμενοι πως αν δεν περνούν οχήματα, ώστε να βλέπει ο κόσμος τα μαγαζιά τους, θα χάσουν πελάτες. Τελικά ο πεζόδρομος έγινε και σήμερα είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Ευρώπης με δεκάδες χιλιάδες πεζούς να κυκλοφορούν σε αυτόν μέρα και νύχτα. Πρέπει λοιπόν να επέμβετε έντονα για να σταματήσετε, τόσο την οικονομική εξαπάτηση τουριστών στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι και αλλού, όσο και την αρνητική συμπεριφορά ορισμένων απέναντί των ξένων. Στην αρχή θα δυσαρεστηθούν αυτοί που πιστεύουν πως αν μια – δυό φορές εξαπατήσουν έναν Τούρκο πχ, κάτι θα κερδίσουν, ενώ στην ουσία ίσως να χάσουν έσοδα δεκαετιών. Το ίδιο και η εχθρότητα που δείχνουν κάποιοι περίοικοι προς τους τουρίστες, όχι γιατί τους ενοχλούν, αλλά ίσως επειδή τους αλλάζουν παλιές συνήθειές. Αγνοούν ότι στην ουσία η αύξηση του τουρισμού θα τους φέρει άλλες, σημαντικότερες βελτιώσεις, όπως καλύτερους δρόμους, αύξηση της αξίας των ακινήτων τους, νέα καταστήματα που θα τους διευκολύνουν κοκ. Αναφέρομαι πχ στο Τάρτι, όπου κάποιοι περίοικοι επιμένουν να περνούν κατακαλόκαιρα μέσα από την παραλία και τους λουόμενους για να μετακινηθούν πάνω από την άμμο με τα 4×4, προς τα σπίτια τους. Ας μπει σε όλα αυτά μια τάξη για το καλό όλων.

5. Διαβάσαμε ότι είπατε πως όλη η Λέσβος, ως ένας δήμος θα λειτουργεί σε λίγο άριστα. Αξιέπαινη η πρόθεσή σας αυτή και μακάρι όλοι να σας βοηθήσουν να την πραγματοποιήσετε. Όμως για το καλό του Τόπου θα έπρεπε να προσπαθήσετε και εσείς, ώστε η Λέσβος να σπάσει σε 5 δήμους. Σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο δύσκολο θα είναι, ακόμα και για εσάς, η διαχείριση ενός τόσο εκτεταμένου δήμου. Δεν θα σας φτάνει η καθημερινότητα, ούτε καν για να μιλήσετε με τους αρμόδιους σε όλες τις περιοχές, πόσο μάλλον να τις επισκεφτείτε όσο συχνά θα έπρεπε. Ίδωμεν.

6. Πολλοί δημότες πετάνε τα σκουπίδια τους όπου να ‘ναι. Παλιές συνήθειες βλέπετε, ευκολία γιατί δεν βρίσκουν κοντά κάδο, αδιαφορία για το περιβάλλον και άλλα τέτοια είναι οι αιτίες. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση απαιτείται βέβαια έλεγχος και τυχόν πρόστιμο, το κυριότερο όμως είναι η ενημέρωση. Των μεγάλων βέβαια, αλλά κυρίως των παιδιών, γιατί τα παιδιά προσέχουν συχνά πολύ αποτελεσματικά τους μεγάλους, όσο αστείο και αν σας φαίνεται αυτό, αλλά και αυτά τα ίδια θα αποτελέσουν αργότερα ενημερωμένους συνετούς πολίτες.

7. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω πόσο αξιέπαινες και φανταστικά καλές ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι στη Γέρα και στη Μυτιλήνη. Ανέβασαν το επίπεδο των δημοτών, αλλά και όλων των επισκεπτών σε μεγάλο βαθμό και οι οργανωτές είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Γι’ αυτό θέλω να σας παρακαλέσω να διευκολύνετε με κάθε τρόπο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανεβάζουν το επίπεδο των δημοτών και επιβαρύνουν ελάχιστα, ίσως καθόλου τα οικονομικά του δήμου. Επισημαίνω τα παραπάνω επειδή ακούσαμε ότι οι αρμόδιοι της Γέρας περιορίζουν τη χρήση στους χώρους των εκδηλώσεων, δυσχεραίνοντας κάθε μελλοντική δραστηριοποίηση. Γιατί άραγε; Μόνο ποδόσφαιρο θέλουμε να βασιλεύει; Νομίζω πως θα πρόκειται για ένα μικρό λάθος, εύκολα επανορθούμενο, αν βέβαια όλα αυτά αληθεύουν.

8. Θα αναφερθώ τελειώνοντας και σε ένα παλιό όνειρό μου, για το οποίο εδώ και δεκαετίες παλεύω. Την δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου σε ένα από τα Σαπονωποιεία του Περάματος. Ένα χώρο που θα στεγάζει ένα Μουσείο, μια Βιβλιοθήκη, μία μόνιμη Έκθεση Γεραγωτών Ζωγράφων, ένα Αναγνωστήριο, μια Καφετέρια, έναν χώρο μουσικών ή άλλων Εκδηλώσεων, όπως πχ Κινηματογράφου και μια αίθουσα μουσιακών εκθεμάτων από παλαιότερα αντικείμενα Γεραγωτών. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού υπάρχει ένα τεράστιο κτήριο Σαπωνοποιείου προς πώληση, σε πολύ καλό σημείο στο Πέραμα, ενώ υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ, κατάλληλα για την χρηματοδότηση του όλου project. Η πραγματοποίησή του άλλωστε είναι βέβαιο ότι σε λίγο θα προσελκύει μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

9. Έναν αρ. λογαριασμού τραπέζης για να πληρώνεται το νερό. Ούτε φέτος ούτε πέρσι κατορθώσαμε, παρ’ όλες τις προσπάθειες να το πληρώσουμε. Το ωραίο είναι ότι μας βάζουν τελικά και πρόστιμο για την … καθυστέρηση!

Και μερικά λιγότερο επείγοντα από παλαιότερα.

• Καφενείο με θέα στην πίστα προσγείωσης του αεροδρομίου, θα προσελκύει πολλούς τουρίστες και επισκέπτες (επιπρόσθετη πηγή εσόδων).

• Φυλασσόμενο πάρκινγκ διαρκείας με κάπως χαμηλό αντίτιμο για ταξιδιώτες με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο.

• Αξιοποίηση και των άλλων σαπωνοποιείων στο Πέραμα Γέρας. Μέσω ΕΣΠΑ με ενοικίαση των χώρων μετά την αποκατάστασή τους.

• Αποκομιδή σκουπιδιών σε δυσπρόσιτα σημεία, από ιδιώτες με μικρά αγροτικά αυτοκίνητα. Χωρίς να υπάρχουν μόνιμες συμβάσεις, θα μπορούσε όποιος θα είχε χρόνο και μετά από συνεννόηση με συγκεκριμένο υπάλληλο του δήμου να κάνει μια μεταφορά από όπου του υποδειχθεί και στη συνέχεια να εισπράττει κάποιο ποσό. Πιο φτηνά θα κοστίσει μια τέτοια ρύθμιση για δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά ίσως και γενικότερα από ότι κοστίζουν τα δημοτικά μεγάλα οχήματα με υπαλλήλους και συχνές επισκευές.

• Ένα παζάρι ιδιωτικό, δημοτών, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώρους, όπου θα πωλούνται ή θα ανταλλάσσονται παλαιά αντικείμενα, που κάποιοι δημότες δεν θέλουν πια, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως να τα χρειάζονται. Έπιπλα, καθημερινά αντικείμενα, σκεύη, παιχνίδια, βιβλία κλπ θα άλλαζαν έτσι χέρια και θα βοηθούσαν στην μείωση των απορριμμάτων.

• Ανακύκλωση με περισσότερες δυνατότητες διαλογής σε μεγάλους κάδους σε κεντρικά σημεία, για συγκεκριμένα είδη σκουπιδιών, όπως πλαστικά, γυαλιά, σίδερα, τροφές, κλαδιά. Στην Γερμανία υπάρχουν παντού, ώστε να μειώνεται έτσι το κόστος διαλογής και διακίνησης.

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας, πιστεύοντας πως με την επιστολή μου αυτή, ίσως συμβάλω λίγο στην βελτίωση και αναβάθμιση της περιοχής που τόσο αγαπάμε.

Με εκτίμηση, Λίνος Κουντουράς, Σκόπελος Γέρας»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ