Κραυγή αγωνίας από τη Συκαμιά

  • Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 10:18

Την ανάγκη λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό που πνίγει την περιοχή της γραφικής Συκαμιάς τονίζουν σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, τα αρμόδια Υπουργεία και τους τοπικούς φορείς,  η τοπική κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του χωρίου οι οποίοι εκπέμπουν sos για τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά στην περιοχή τους.

 

Οι τόνοι από φουσκωτές βάρκες , σωσίβια , σκουπίδια στις ακτές της τουριστικής περιοχής απειλούν το περιβάλλον, ενώ οι αριθμοί ανθρώπων που αποβιβάζονται καθημερινά εκεί προκαλούν αίσθηση. « …σε καθημερινή βάση κατά μήκος της ακτογραμμής της Βορειοανατολικής πλευράς του νησιού της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Εφταλού - Σκάλα Σκαμιάς - Ακρωτήριο Κόρακας, καθημερινά καταφθάνουν 7-15 πλαστικές βάρκες που η κάθε μία αποβιβάζει 40-50 πρόσφυγες-μετανάστες. Πολλές απ΄ αυτές προσαράζουν ανάμεσα σε λουόμενους στην πλαζ «Κάγια», η οποία επί σειρά ετών κερδίζει την  «γαλάζια σημαία». Οι άνθρωποι αυτοί παίρνοντας το δρόμο προς τη πόλη της Μυτιλήνης (απόσταση 50 χλμ) αφήνουν πίσω τους, χωρίς υπερβολή, τόνους από πλαστικές βάρκες, σωσίβια και απορρίμματα. Επισημαίνεται ότι οι πλαστικές βάρκες εγκαταλείπονται και σε δύσβατα σημεία, ενώ η απομάκρυνσή τους από μη ειδικούς καθίσταται αδύνατη. Όλα  τα παραπάνω μολύνουν το περιβάλλον και καταστρέφουν ακτές και θάλασσα, που τις  τραγικές συνέπειες θα τις αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά

Πλιάτσικο με τις εξωλέμβιες – βραδινά «αγώγια»

Οι κάτοικοι δεν στέκονται μόνο στις συνέπειες και τα προβλήματα από την παρουσία εκατοντάδων μεταναστών καθημερινά στην περιοχή τους, αλλά καυτηριάζουν και τα φαινόμενα πλιάτσικο αλλά και οικονομικής εκμετάλλευσής τους από επιτήδειους  «… γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης που αφορά την αρπαγή των εξωλέμβιων μηχανών από κάποιους κατοίκους του νησιού, που αδιαφορώντας για την ασφαλή αποβίβαση των επιβαινόντων, τις εκμεταλλεύονται προς όφελός τους, δημιουργώντας  ίσως ένα απίστευτο κύκλωμα παρανομίας και παραεμπορίου» αναφέρουν και συνεχίζουν σε άλλο σημείο «Δυστυχώς και πάλι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία αυτών  των ανθρώπων μεταφέροντάς τους, κυρίως την νύχτα, με τα ατομικά τους οχήματα, προφανώς έναντι αμοιβής».

Ειδικότερα όσο αφορά το θέμα της μεταφοράς των μεταναστών στο νησί τονίζουν ότι τα μέσα που έχουν εξασφαλιστεί δεν αρκούν ενώ δημιουργούνται και κίνδυνοι ατυχήματος από την παρουσία τους στη μέση του δρόμου. «Η μετακίνηση των μεταναστών μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν πεζή προς την πόλη της Μυτιλήνης (απόσταση 50 χλμ), με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν το περιβάλλον (απορρίμματα, ακαθαρσίες, προσωπικά αντικείμενα κ.ά.). Ευτυχώς πρόσφατα διετέθησαν κάποια λεωφορεία από διάφορους οργανισμούς,τα οποία δεν επαρκούν, για τη μεταφορά τους στην πόλη. Μέχρι την επιβίβασή τους όμως στα λεωφορεία, δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχημάτων, καθώς ξαπλώνουν κατά μήκος του οδοστρώματος για να ξεκουραστούν ή κινούνται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας.  Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας με πρόσθετα βάρη και ασφαλώς τη μείωση της τουριστικής κίνησης» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Η  δύναμη της ανθρωπιάς

Στο ίδιο κείμενο οι φορείς της Συκαμιάς αναφέρονται και στην συγκινητική στάση των κατοίκων που παρά τις συνέπειες του μεταναστευτικού ζητήματος που βιώνουν στέκονται αλληλλέγγυοι απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Τονίζουν όμως από την άλλη μεριά ότι η ανοχή των πολιτών έχει και όρια.

«…προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμό, νερά, ξηρά τροφή). Ομάδες ενεργών πολιτών αναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον καθαρισμό των ακτών και των δρόμων. Όμως οι αντοχές τους βρίσκονται σε οριακό σημείο με βέβαιο κίνδυνο την εμφάνιση ρατσιστικών φαινομένων. Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας άρχισαν να δυσανασχετούν έντονα για την ανυπόφορη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας»

Καταλήγοντας οι φορείς και κάτοικοι της Συκαμιάς προτείνουν:

1. Την ενεργό συμμετοχή του Στρατού στην περισυλλογή των πλαστικών βαρκών, μηχανών και σωσιβίων και την αποκομιδή τους καθώς απειλούν το περιβάλλον.

2. Να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ενίσχυση της αστυνόμευσης. Προτείνουν μάλιστα την  κατάσχεση του μεγάλου αριθμού των εξωλέμβιων μηχανών, που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην παράνομη διακίνηση και εμπορία τους.

3.Την τοποθέτηση σε καθημερινή βάση δύο υπαλλήλων - εργατών για τις άμεσες και απολύτως απαραίτητες ανάγκες καθαριότητας. Την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων κατά μήκος όλης της διαδρομής από τη Σκάλα μέχρι τη Σκαμιά. Την τοποθέτηση βιολογικών τουαλετών σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία εμείς μπορούν οι φορείς  να υποδείξουν.

4. Την  οικονομική ενίσχυση της Τοπικής  Κοινότητας Σκαμιάς για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Την επιστολή υπογράφουν: Τοπική  Κοινότητα  Σκαμιάς - Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμιωτών Λέσβου’’Παναγιά η Γοργόνα’’ - Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σκαμιάς ’’Η Αγ.Φωτεινή’’ - Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Σκαμιάς ’’Στράτης Μυριβήλης’’

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ