Οξύ το πρόβλημα έλλειψης νερού στη Λέσβο | Αγανάκτηση από κατοίκους

  • Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 14:05

Στην καρδιά του καλοκαιριού και καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα ύψη έντονο πρόβλημα έλλειψης νερού αντιμετωπίζει η πόλη της Μυτιλήνης αλλά και  όλη η Λέσβος καθώς η ΔΕΥΑΛ μοιάζει ν’ αδυνατεί ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές όπως η Αγιάσος που έχουν μείνει σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς νερό (!) ενώ και στο Μόλυβο , το Πλωμάρι τουριστικές περιοχές του νησιού υπάρχουν παρόμοια προβλήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για ντόπιους και επισκέπτες.

 Στην Αγιάσο μια βλάβη σε γεώτρηση έχει γίνει η αιτία ολόκληρη η περιοχή να έχει μείνει χωρίς νερό.  Οι κάτοικοι είναι έξω φρενών καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη.

 

Παρότι  οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος ήταν σχεδόν οι ίδιες με τις περσινές, όπως και πέρυσι τα  αποθέματα νερού, δεν απορροφήθηκαν από τον υδροφόρο ορίζοντα. Πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΥΑΛ σε ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για έλλειψης «επάρκειας νερού» ενώ επέρριψε ευθύνες και στη ΔΕΗ …αφού οι διακοπές ρεύματος δημιουργούσαν πρόβλημα στην υδροδότηση από το κεντρικό αντλιοστάσιο στα Υδατα.

Η ΔΕΥΑΛ αποδίδει το πρόβλημα στην υπερκατανάλωση νερού και τη  λειψυδρία. Όμως εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι πέρυσι και φέτος το χειμώνα υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις χωρίς όμως να υπάρχει επάρκεια νερού.

 

Δίκτυα του ’50!

Όπως έγραψαν σε ρεπορτάζ τους αρχές Ιουνίου  τα «Νέα της Λέσβου», «βασική αιτία του προβλήματος δεν είναι η έλλειψη νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες κατά την θερινή περίοδο, αλλά η περιορισμένη δυνατότητα μεταφοράς του από τα Ύδατα στην κεντρική δεξαμενή της Μυτιλήνης, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15.000 κυβικά την μέρα. Η ποσότητα νερού που φθάνει στην Αγία Κυριακή είναι συγκεκριμένη και φθάνει τα 158 λίτρα το δευτερόλεπτο. Κι αυτό γιατί τα δίκτυα είναι κατασκευασμένα από το 1950 για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών τότε, οι οποίες έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, λόγω της παλαιότητάς τους, οι φθορές και οι βλάβες είναι πολύ συχνές και άρα η ποσότητα του νερού που μεταφέρεται μειώνεται ακόμη περισσότερο ή χάνεται στην πορεία από διαρροές.

Περιοχές όπως η Χρυσομαλλούσα αντιμετώπιζαν σπάνιο αυτό το πρόβλημα, μόνο όταν συνέβαινε κάποια σοβαρή βλάβη και μέχρι να αποκατασταθεί. Από πέρυσι τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο και οι κάτοικοι δηλώνουν αγανακτισμένοι, αφού η πίεση του νερού το βράδυ είναι ήδη χαμηλή και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η ίδια κατάσταση υφίσταται και στην περιοχή της Καλλιθέας.

Η μία και μοναδική παρέμβαση στην οποία προχωρά αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΛ για να δώσει μια ανάσα στην περιοχή της Θερμής, που επίσης κάθε καλοκαίρι υποφέρει από την έλλειψη νερού, είναι η αντικατάσταση του δικτύου στους Πύργους, σε μήκος 200 μέτρων. Αν και το πρόβλημα εκτείνεται σε απόσταση ενός χλμ. οι πιστώσεις που διαθέτει η Επιχείρηση επαρκούν μόνο για την τμηματική αντικατάσταση του δικτύου που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Προτάσεις για ενίσχυση

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππειώτης, δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ότι  ο ίδιος έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων που θα δώσουν λύσεις και θα αντιμετωπίσουν, σε κάποιο βαθμό, το πρόβλημα. Μία από αυτές είναι η διάνοιξη νέας γεώτρησης στο Καγιάνι που θα ενισχύσει την μεταφορά του νερού προς τον Χάλικα αλλά και προς την πλευρά της Κρατήγου. Επίσης, ο κ. Ιππειώτης έχει προτείνει κατ’ επανάληψη της ενίσχυση της γραμμής ύδρευσης από τα Ύδατα στο Ίππειος, με μία νέα γεώτρηση που θα συνδέεται με τον αγωγό του Καργιώνα. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρώ ότι ο κόσμος θα υποφέρει το καλοκαίρι γιατί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ δεν έχουν πάρει στα σοβαρά εδώ και χρόνια το πρόβλημα που υπάρχει. Με 5 άτομα προσωπικό στον τομέα Ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Πρέπει να γίνουν έργα, ή έστω να ληφθούν πυροσβεστικά μέτρα, όπως οι γεωτρήσεις που έχω προτείνει. Ειδάλλως, κάθε καλοκαίρι τα προβλήματα θα οξύνονται, οι διακοπές θα είναι συνεχείς και η αγανάκτηση ντόπιων και τουριστών θα είναι απολύτως δικαιολογημένη».

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ