Πίσω "παπά τα στέφανα" στην Αστυνομία

  • Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 18:54

"Κατεδαφίζει" με συνοπτικές διαδικασίες ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας το νομοθέτημα του προκατόχου του, Νίκου Δένδια, για την αναδιάρθρωση στην Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στο διοικητικό αλαλούμ που προκλήθηκε μετά τις πρόσφατες σχετικά κρίσεις στο Σώμα.

Όπως αναφέρουν σήμερα σε δημοσιεύμά τους τα "Νέα της Λέσβου" Αιφνιδίως από χθες ξεκίνησαν μίνι-κρίσεις στην Αστυνομία, οι οποίες ωστόσο δεν αφορούν προαγωγές και αποστρατείες, αλλά νέες τοποθετήσεις των ήδη υπηρετούντων αξιωματικών.

 Επανατοποθέτησαν τον Ταξίαρχο

Η αρχή έγινε από το Γενικό Επιτελείο της Αστυνομίας και τις Επιθεωρήσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδος και ακολούθησαν οι Περιφερειακές Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ο Ταξίαρχος της Αστυνομίας για το Βόρειο Αιγαίο, Κώστας Λαγός, που με τις πρόσφατες αλλαγές που προηγήθηκαν είχε θέση Περιφερειάρχη της Αστυνομίας επανατοποθετήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, με αρμοδιότητες για όλους τους τομείς τις οποίες δεν είχε ως Περιφερειάρχης της Αστυνομίας. Αλλαγές όμως αναμένονται και σε επίπεδο Λέσβου, καθώς η διοίκηση της Αστυνομίας επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση με έναν Αξιωματικό που θα ασκεί τα καθήκοντα του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου, έχοντας τον έλεγχο και την πλήρη ευθύνη. Για τη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να επιλέξει μεταξύ των Παναγιώτη Βάλεση και Παναγιώτη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Σαμαράς είναι πρώτος στην επετηρίδα ως αρχαιότερος και επίκειται η επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του ως Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο  κ. Βάλεσης θα τοποθετηθεί ως αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, ενώ ο Παναγιώτης Καλέλης θα μετακινηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, που εδρεύει κι αυτή στη Μυτιλήνη ως βοηθός του ταξίαρχου.

Να θυμίσουμε ότι από το μοντέλο Δένδια η Αστυνομία χωρίστηκε σε τρεις τομείς και συγκεκριμένα στον τομέα Τάξης και Τροχαίας με διοικητή τον Παναγιώτη Βάλεση, αναπληρωτή τον Παναγιώτη Καλέλη και προϊστάμενό τους τον Ταξίαρχο Περιφερειάρχη κ. Λαγό. Δεύτερος τομέας ήταν αυτός της Ασφάλειας με διοικητή τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν είχε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προϊστάμενο, αλλά αναφερόταν απευθείας στο επιτελείο της Αστυνομίας (δηλαδή η θέση του ήταν εφάμιλλη με αυτή του περιφερειάρχη αλλά για τα θέματα ασφάλειας). Ο τρίτος τομέας με επικεφαλής τον Ανδρέα Στεφάνου είναι ο τομέας Αλλοδαπών και Εξωτερικών συνόρων.

Γίνεται δηλαδή κατανοητό ότι από την περιβόητη αναδιάρθρωση Δένδια στην Αστυνομία, σε επίπεδο Λέσβου υπήρχαν τρεις διοικητές, ενώ ο Ταξίαρχος με το προγενέστερο καθεστώς το οποίο το επαναφέρει την Αστυνομία ο νέος Υπουργός κ. Κικίλιας, είχε αρμοδιότητα μόνο για τα ζητήματα Τάξης και Τροχαίας.

 

Κατέρρευσε το μοντέλο Δένδια

 

Η αποτυχία του νομοθετήματος Δένδια ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη, αν κρίνει κανείς ότι σε επίπεδο νομοσχεδίου προέβλεπε ότι οι Περιφερειάρχες της Αστυνομίας δεν θα είχαν όλες τις αρμοδιότητες. Αυτό μέχρι να φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστεί, καθώς στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι "πανίσχυροι" Περιφερειάρχες που προέβλεπε - όπως επισήμως είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό - είχαν μετατραπεί σε "περιορισμένης ευθύνης". Το διοικητικό αλαλούμ που έχει προκαλέσει η αναδιάρθρωση τους τελευταίους μήνες στις αστυνομικές υπηρεσίες έγινε έγκαιρα αντιληπτό από το νέο Υπουργό κ. Κικίλια, ο οποίος ξεκίνησε ήδη την επαναφορά του συστήματος στην προτέρα κατάσταση. Προχώρησε δηλαδή σε "μίνι-κρίσεις" για την επανατοποθέτηση των αξιωματικών με τα δεδομένα διοίκησης του προηγούμενου καθεστώτος, το οποίο προβλέπει έναν Αστυνομικό Διευθυντή σε κάθε Νομό με προϊστάμενό του τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή περιφέρειας και υφισταμένους του, τους διοικητές των επιμέρους Τμημάτων και υπηρεσιών.

 

 

  • Πηγή : Τα Νέα της Λέσβου
  • Ρεπορτάζ : Στρατής Σαμιώτης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ