Παρέμβαση Καπετανά για το έργο των οδικών αξόνων

  • Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 15:14

Στο θέμα των οδικών αξόνων Καλλονής – Σιγρίου – Πέτρας παρενέβη με γραπτή δήλωσή του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου Δημήτρης Καπετανάς αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων και απαντώντας … «σε αφελείς ή κακοπροαίρετους εικονικούς πρωταγωνιστές κακοπαιγμένων έργων»

Με αφορμή γεγονότα και  τελευταία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο<μερικά ανούσια και επαναμβαλόμενα>, σε σχέση με  έργα στην ευρύτερη περιοχή ΚΑΛΛΟΝΗΣ- ΣΙΓΡΙΟΥ –ΠΕΤΡΑΣ,είμαι υποχρεωμένοςνα ξανααναφερθώ και να υπενθυμίσω γεγονότα και λεπτομέρειες, που γνωρίζω από την επίπονη  μακροχρόνια και πρακτική ενασχόλησή μου με τα έργα αυτά, αλλά και για ν’ απαντήσω σε ερωτήματα που τέθηκαν, διασκεδάζοντας λανθασμένες εντυπώσεις.

Τα  πράγματα έχουν λοιπόν ως εξής.

1. Σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα αποφάσεις για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο και να χρηματοδοτηθεί απ’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο χρόνος ώστε να υλοποιηθεί η εκτέλεσή του μέχρι τέλους του 2015.

Σωστά λοιπόν τέθηκαν οι ασφυκτικές πλέον χρονικές προθεσμίες και μπήκαν προβληματισμοί για το αν θα ενταχθούν και θα γίνουν τα έργα.

Όμως  «στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ» τα περισσότερα έργα του Β’ και Γ’ ΚΠΣ έγιναν με το ίδιο άγχος και τρέξιμο της τελευταίας στιγμής και γι αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πολλές φορές ειδικοί, όπως ο υπογράφων, έχουν αναλύσει στα τοπικά ΜΜΕ. Χρειάζεται λοιπόν και για τα έργα αυτά κάποια αισιοδοξία, αλλά και γιατί όχι  και στήριξη κάποιων όντως ολίγων που αγωνιούν και τρέχουν καθημερινά συμβάλλοντας αθόρυβα αλλά ουσιαστικά στο ξεπέρασμα δύσκολων καταστάσεων ,που ξεκινούν από μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία του συστήματος παραγωγής έργων, αλλά καταλήγουν στην «παραδοσιακή»αντιμετώπιση αρμόδιων τοπικών παραγόντων ή και στην, ίσως δικαιολογημένη σήμερα, ευθυνοφοβία κάποιων δημόσιων λειτουργών.

2. Οι μελέτες των Δρόμων ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ και ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΣ όχι μόνο εξαγγέλθηκαν το 1999 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, αλλά το 2002 με τις ενέργειες του τότε Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λέσβου Φραγκλίνου Παπαδέλλη, ανατέθηκε από την Κυβέρνηση και πιο ειδικά από το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, η εκπόνηση των δύο μελετών , σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν. 716/77, σε δύο από τα μεγαλύτερα γραφεία Μελετών Δημοσίων Έργων της χώρας, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του τότε ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ . Οι μελέτες αυτές έπρεπε να εκπονηθούν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2005.Έχω αναλύσει, σε δημοσιεύματά μου, τους λόγους που εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά η εκπόνησή τους μετά το 2004, παρά την εξαγγελία προεκλογικά και του υποψήφιου τότε Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

3.Διευκρινίζω ότι το έργο «ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΣ» έχει προεπιλεγεί για χρηματοδότηση από το ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΕΣΠΑ του ΥΠΟΜΕΔΙ και αυτό είχε γνωστοποιηθεί στη Γ.Γ.Δ.Ε. με το 1457/15.04.10 και το 640/17.03.11 (συνημμένα έγγραφα) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Ενίσχυση Προσβασιμότητας». Επομένως δεν έχει σχέση με το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ». Βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση ένταξής τους ήταν η ολοκλήρωση / επικαιροποίηση των μελετών όπως προβλέπουν οι οδηγίες της Ε.Ε.

Παρακολουθώ στενά από το 2003 την εξέλιξη της πορείας των οδικών αξόνων και γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί της ΔΜΕΟ της ΓΓΔΕ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος των μελετών στο χρονικό διάστημα 2004 – 2009, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους μέχρι το τέλος του 2015. Γραφειοκρατικές διαδικασίες, ασυνεννοησία υπηρεσιών και μελετητών, δικαστικές προσφυγές από τον τότε Δήμαρχο Καλλονής για τον Δρόμο Καλλονής-Πέτρας, δε βοήθησαν ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μελετών και να προχωρήσουν γρήγορα τα δύο μεγάλα αυτά έργα.Είναι γνωστή στους «επαΐοντες» η εμπλοκή των διαδικασιών μεταξύ του μελετητή του έργου και της Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου επί τετραετίας λόγω τεχνικών διαφωνιών και η αδυναμία του τότε διορισμένου Περιφερειάρχη κ. Λέκκα να παρέμβει και να δώσει λύση στα προβλήματα. Παρά τις σχετικές πιέσεις από επερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωβουλή του Νίκου Σηφουνάκη. Επίσης στους κατοίκους της περιοχής αυτής, της πρώην επαρχίας Μηθύμνης, είναι αισθητή επί σειρά ετών η απουσία κάποιας αρμόδιας Αυτοδιοικητικής Εξουσίας που θα παρέμβαινε δυναμικά για την προώθηση των έργων στην τότε Κυβέρνηση.

 

4.Βίωσα έντονα το χρονικό διάστημα 2009 – 2010 τις πυκνές συσκέψεις που είχαμε στο Υπουργείο Υποδομών με την παρουσία πολλές φορές της  πολιτικής ηγεσίας του τότε Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ κ.κ. Δ. Ρέππα, Ν. Σηφουνάκη, Γ. Μαγκριώτη και Γ. Οικονομίδη, με στόχο  το ξεμπλοκάρισμα και την προώθηση προς ένταξη των Οδικών Αξόνων ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ και ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΣ.

Τα έγγραφα με αριθ. Πρωτ.1457/15-4-10 και 640/17-3-11 της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Ε.Π ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ της ΓΓΔΕ αποδεικνύουν την εξασφάλιση της χρηματοδότησης υπό την προϋπόθεση βέβαια της ολοκλήρωσης/επικαιροποίησης των μελετών.

Ε, λοιπόν  αυτή τη μάχη της ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ δώσαμε όταν ο Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ήταν στο ΥΥΠΟΜΕΔΙ και στο ΥΠΕΚΑ καιπροωθήσαμε τις διαδικασίες ,ώστε σήμερα να έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι και να κατασκευάζουν τον Δρόμο ΚΑΛΛΟΝΗΣ –ΣΙΓΡΙΟΥ.Και αυτή συνεχίζουμε και τώρα  για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τον δρόμο ΚΑΛΛΟΝΗΣ –ΠΕΤΡΑΣ  που καθυστέρησε όπως περιέγραψα. Και ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα, όπως  διαβεβαίωσε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Μ. Χρυσοχοίδης τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκη,αλλά και ο αρμόδιοςΔιευθυντής της ΓΓΔΕ κος Πανουτσόπουλος που πραγματικά είναι αξιέπαινος για τις προσπάθειες που καταβάλει για να καλυφθούν αδράνεια και αδιαφορία ετών ανευθυνουπεύθηνων.

Δεν θέλω να παρελθοντολογήσω αλλά αναφέρομαι σε αυτά, γιατί είναι βλέπω πια αναγκαίο ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ποια πρόσωπα απ’ την κεντρική πολιτική σκηνή έχουν συμβάλει ουσιαστικά και συμβάλλουν για την κατασκευή αυτών των έργων στην περιοχή. Όπως και να ενημερώσω απληροφόρητους συμπολίτες μας, διασκεδάζοντας και εντυπώσεις από ανούσια ρητορικά ερωτήματα που κατά καιρούς θέτουν αυτόκλητοι εκπρόσωποι μιας εικονικής λαϊκής αγωνιστικότητας στην περιοχή, σε σχέση με τις εξελίξεις των έργων.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ένα μεγάλο σύνολο έργων Υποδομής για το νησί προϋπολογισμού 130 περίπου εκατ. Ευρώ, εντάχθηκε σε Τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ κεντρικών Υπουργείων, με την  παρουσία στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του βουλευτή Λέσβου Νίκου Σηφουνάκη και ειδικά στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ (2009 – 2011) και ΥΠΕΚΑ (2011 – 2012)για να αποδώσω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Και σε συνέχεια, για να είμαι δίκαιος, θεωρώ πολύ θετικό ότι  δύο στελέχη του Κυβερνητικού μηχανισμού συμπολίτες μας, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Κ. Μουτζούρης  συμβάλουν στο να προχωρήσουν και να μη χαθούν  έργα απο την γνωστή δυσλειτουργία και βραδύτητα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Και αυτά με γνώση λόγου, αφού συμμετείχα στη μεγάλη αυτή παραγωγική προσπάθεια και συνέβαλα με εντατική και σχεδόν αμισθί τον περισσότερο χρόνο, παρουσία μου σε αρμόδια Υπουργεία.

5.Τα ίδια περίπου και με το Λιμάνι Σιγρίου.Οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί απ τον Μάιο του2010 και σταμάτησαν οι διαδικασίες λόγω ύπαρξης αυθαιρέτων. Έγινε ειδική Νομοθετική Ρύθμιση στον Ν 4014/2011, με την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του Βουλευτή Λέσβου Ν. Σηφουνάκη στο ΥΠΕΚΑ, για τ’ αυθαίρετα των Λιμανιών. Οι τοπικές Υπηρεσίες την αξιοποίησαν μόνο για το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου. Έγινε νέα διάταξη στον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, συνεργασία Ν. Σηφουνάκη και Κ. Μουτζούρη, για το Λιμάνι Σιγρίου απ’ τον Μάιο και τέλος καλοκαιριού κάτι άρχισε να τρέχει με την ενεργοποίηση μετά από τετράμηνο των αρμόδιων. Τι γίνεται τελικά με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την ένταξη του έργου και με την έμπειρη υποτίθεται υπηρεσία ΕΓΝΑΤΙΑ?Εκλήθη για να συμβάλλει με την εμπειρία της.Την ελέγχει κανείς αρμόδιος?

Αυτά για να μήν ξεχνάνε τόσο γρήγορα οι παλιότεροι και για να γνωρίζουν οι νεώτεροι. Υλικό έχω για να γράψω βιβλίο αν χρειαστεί ν’ απαντήσω σε αφελείς ή κακοπροαίρετους εικονικούς πρωταγωνιστές κακοπαιγμένων έργων,παρ ότι είναι πολύ άχαρο στις σημερινές εποχές γιατίτον κόσμο τον ενδιαφέρει πια να τελειώσουν τα έργα και γνωρίζει τους αρμόδιους παλιούς και ΝΕΟ.

Ιδού λοιπόνΗ ΡΟΔΟΣ ιδού ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ!

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ