Η Αυστραλία θέλει εργαζομένους και χορηγεί εύκολα βίζα

  • Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 12:55

Επιεικέστερα κριτήρια για την έκδοση βίζας 457 διαμηνύει η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Σε αντίθεση με τη γηραιά ήπειρο, στη μακρινή Αυστραλία φαίνεται να υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού, καθώς σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται σε εξειδικευμένους τεχνίτες. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι είναι οι μηχανικοί αυτοκινήτων, μαραγκοί, κτίστες, παιδοκόμοι, φροντιστές ηλικιωμένων, μάγειροι, νοσηλευτές, διευθυντές επιχειρήσεων κ.ά.

Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, η απουσία ειδικευμένων χεριών απειλεί διάφορους κλάδους της παραγωγής με σημαντικό κόστος στην εθνική οικονομία. Η είδηση ηχεί πολλά υποσχόμενη σε χιλιάδες εξειδικευμένους Ελληνες εργαζομένους, που έως τώρα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μια δουλειά στην Αυστραλία. Αλλωστε, φαίνεται ότι ο αρχικός ενθουσιασμός των αλλοδαπών να εργαστούν στην Αυστραλία, προκειμένου να αποφύγουν τις εργασιακές συνθήκες στην Ευρώπη, κάμφθηκε από την αδιάλλακτη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα The Australian, οι αιτήσεις αλλοδαπών για βίζα τη χρονιά 2013-2014 μειώθηκαν από 81.000 σε 50.000. Στον εξαιρετικά δημοφιλή κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, οι αιτήσεις από 10.700 έφτασαν μόλις τις 5.330.

Απώλειες μικρότερες του 40% είχε μόνο ο ιατρικός κλάδος και η κοινωνική εργασία, όπου οι αιτήσεις αλλοδαπών για την κάλυψη μιας θέσης εργασίας από 7.650 περιορίστηκαν σε 5.020.

Παράλληλα, πολλοί από τους «επισκέπτες εργάτες» παλιννόστησαν, εν προκειμένω ακυρώθηκαν 29.000 βίζες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, η κυβέρνηση Abbott αποφάσισε να προσελκύσει εκ νέου αλλοδαπούς εργαζομένους, χαλαρώνοντας τα γλωσσικά κριτήρια για την έκδοση βίζας, προσφέροντας όμως μισθούς 10% χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους νομοθετικά. Την εν λόγω αλλαγή υιοθέτησε η Βόρεια Αυστραλία, αλλά εικάζεται ότι θα ακολουθήσουν και οι λοιπές πολιτείες. Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για «εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών». Το συνολικό ποσοστό ξένων εργαζομένων είναι 1%, κάτι που θεωρείται σχετικά υψηλό συγκριτικά με το εθνικό ποσοστό ανεργίας, ειδικά των νέων. Αναλυτές θεωρούν ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός. Πέρα από την κάλυψη κενών θέσεων, θέλει να ασκήσει πίεση στους Αυστραλούς, που απορρίπτουν υψηλές αμοιβές όταν πρόκειται για εκτός έδρας εργασία.

  • Πηγή : kathimerini.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ