Η Κοινότητα Λημνίων Αυστραλίας έκλεισε τα 75 της

  • Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 15:11

Τα μέλη της Λημνιακής Κοινότητας Αυστραλίας «Ο Ήφαιστος», γιόρτασαν το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, τα 75 χρόνια ενεργούς παρουσίας του συλλόγου τους.

Πάνω από 300 Λήμνιοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Vogue Ballroom, συγκεντρώνοντας μάλιστα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των $8.010, τα οποία θα διατεθούν στο Thalassaemia Australia.

image

Πίσω σειρά αριστερά προς δεξιά: Πήτερ Τριαντάφλαρος, Νίκος Καμπούρης, Μάλαμα Βαρβάρα (πρόεδρος), Λη Ταρλάμης ΜΡ, Αντωνία Μπεντούλη, Νίκος Σιδηρέλης και μπροστά Χριστίνα Δεσποτέρη, Βασίλης Γεωργαντής, Μαίρη Καλογερά, Χάρης Κωσταντάρας

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Χριστίνα Δεσποτέρη, ενώ η πρόεδρος Μάλαμα Βαρβάρα, καλωσόριζε τους καλεσμένους, ενημερώνοντάς τους για την ιστορία του Οργανισμού.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής, κ. Λη Ταρλάμης, ως κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στους πολυετείς αγώνες της Κοινότητας να διατηρήσει τις παραδόσεις και την Λημναϊκή κληρονομιά, επιδεικνύοντας μεγάλη ανθεκτικότητα σε συνδυασμό με μία έντονη δημιουργικότητα. Οι Λήμνιοι ήταν από τους πρώτους ελληνικούς πληθυσμούς που ήρθαν στην Αυστραλία, από τα μέσα του 19ου αιώνα ακόμη.

Ο Κωνσταντής Μακράς, που πολέμησε προασπίζοντας την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, είχε δύο μικρά ιστιοπλοϊκά τα οποία παραχώρησε στις οικογένειες Κανέλλου και Τραμουντάνη, για να έρθουν στην Αυστραλία.

Λίγο αργότερα, το 1901, ο Ελευθέριος Κανέλλος ίδρυσε το Lemnos & Co στο Μπρίσμπαν. Το 1939, ο Ιωάννης Τσόχας, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Λημνιακή Κοινότητα Αιγύπτου, κατάφερε να ενώσει τους Λημνίους της Αυστραλίας, με αφορμή έναν έρανο για κηδεία.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Ένωση Λημνίων της Μελβούρνης «Ο Ήφαιστος» μία από τις παλαιότερες και πιο ενεργές Ελληνικές κοινότητες στη Βικτώρια.

Στόχος της οργάνωσης ήταν η ηθικοκοινωνική, πνευματική και διανοητική ανάπτυξη των μελών της, με βάση την αλληλοβοήθεια και την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους έχοντες ανάγκη.

Η Ένωση, εξακολουθεί να πρεσβεύει τις ίδιες αξίες, επιτελώντας το εν λόγω έργο μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά της Λήμνου στην πολυπολιτισμική κοιτίδα της Βικτώρια.

Πρώτος ο Δημήτριος Μπλαμπλάνης, διετέλεσε πρόεδρος με τον Ιωάννη Τσόχα στη θέση του Γραμματέα, μετρώντας 72 καταγεγραμμένα μέλη το 1939.

Αρχικά, ο Οργανισμός ακολούθησε το Καταστατικό της Ένωσης Λημνίων Αιγύπτου, μα δεν άργησε το 1956 να αυτονομηθεί.

Ο «Ήφαιστος» άνθισε ιδιαιτέρως κατά την 30ετή προεδρία του Οδυσσέα Μαρμαρά. Στα χρόνια αυτά απέκτησε ποδοσφαιρική ομάδα, σύλλογο χορού, λέσχη νεολαίων, το διαγωνισμό ομορφιάς Μις Λήμνος και προσφάτως ένα άκρως δραστήριο σύλλογο ηλικιωμένων, που εργάζεται πυρετωδώς εξασφαλίζοντας κεφάλαια για δραστηριότητες που προάγουν την κουλτούρα και κληρονομιά του όμορφου νησιού στις νεότερες γενιές.

«Συνεργαζόμαστε με την Lemnos Gallipoli Commemorative Committee, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καταγραφή της συμβολής της Λήμνου στην απόβαση στην Καλλίπολη στο πλευρό των Anzac, η οποία θέλουμε να αναφερθεί κατά τους εορτασμούς της επόμενης χρονιάς. Το νέο μας μνημείο θα ανεγερθεί στο Άλμπερτ Παρκ, τόπο που υποδέχτηκε πολλούς Λημνίους όταν έφτασαν στη Μελβούρνη, θυμίζοντας το ρόλο που έπαιξε η Λήμνος στην ιστορία της Αυστραλίας» δήλωσε η πρόεδρος Μάλαμα Βαρβάρα.

Τα μέλη της Λημναϊκής Κοινότητας Βικτώριας, έχουν καταφέρει από την αρχή της λειτουργίας του Οργανισμού, να φέρουν κοντά την ελληνική και την αυστραλιανή κουλτούρα, μέσα από ανθρωπιστική δράση, στηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τις αθλητικές δραστηριότητες και, φυσικά, τις Τέχνες.

 

  • Πηγή : neoscosmos.com

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ