Προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τους αντιαισθητικούς κάδους στη Μυτιλήνη

  • Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 14:47

Τις προτάσεις τους για απλά και πρακτικά ζητήματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πόλη της Μυτιλήνης κατέθεσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου στον Γιάννη Τσακίρη, Αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τεχνολογίας & Πληροφορικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εικόνα άθλια εικόνα που δημιουργούν   οι στοιβαγμένοι και παραγεμισμένοι  κάδοι απορριμμάτων στο κέντρο της Μυτιλήνης. Διαπιστώθηκε ότι χρόνια μετά την πρόταση  των Οικολόγων Πράσινων στην τότε δημοτική αρχή Μυτιλήνης για χρήση υπόγειων κάδων, τίποτα δεν προχώρησε στην πράξη. Όπως τόνισαν, πολλές πόλεις στην Ελλάδα προχωρούν στην  προμήθεια αυτών των κάδων, εξασφαλίζοντας μάλιστα χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

«Δυστυχώς ο Δήμος μας δεν συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα αλλά όπως τονίσαμε στον Αντιδήμαρχο μπορούμε από τώρα να προετοιμαζόμαστε ώστε το επόμενο έτος να καταθέσουμε πρόταση για τη χρηματοδότηση πράξεων «Αστικής αναζωογόνησης» καθώς το πρόγραμμα θα λήξει το 2015» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου.

Η λύση των βυθιζόμενων ή υπόγειων κάδων απορριμμάτων εφαρμόζεται ήδη σε πάρα πολλές πόλεις του εξωτερικού, αλλά και σε αρκετές Ελληνικές πόλεις, με θεαματικά αποτελέσματα. Οι υπόγειοι κάδοι είναι σταθερές κατασκευές, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων(σχεδόν τα 2/3 του κάδου) βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Οι κλειστές σακούλες με τα οικιακά απορρίμματα ρίχνονται στο υπέργειο άνοιγμα και στη συνέχεια χάνονται στην υπόγεια καταπακτή. Συνήθως οι υπόγειοι κάδοι έχουν συνολικό ύψος 3 m, τοποθετούνται θαμμένοι στο έδαφος κατά 1,80 m και εξέχουν 1,20 m πάνω από αυτό. Το μέγιστο βάρος και ο όγκος των απορριμμάτων που αποθηκεύει κάθε τέτοιος υπόγειος κάδος είναι 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που αποθηκεύεται σε έναν συμβατικό κάδο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι η λύση των υπόγειων κάδων  θα ήταν ιδανική για την πόλη μας, ιδιαίτερα για την περιοχή του ιστορικού κέντρου και της προκυμαίας, όπου η εικόνα των ξεχειλισμένων κάδων προσβάλει όλους μας.

Εκτός από του υπόγειους κάδους μέσα από το πρόγραμμα αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν άλλες δράσεις όπως οι δημόσιοι κομποστοποιητές, κοινόχρηστα δημόσια ποδήλατα, παιδικές χαρές κλπ.

Και καταλήγουν «.Οι προτάσεις υπάρχουν, τα χρηματοδοτικά σχήματα επίσης, ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και η ευκαιρία για τη δημοτική αρχή για φιλοπεριβαλλοντικά έργα. Εμείς από την πλευρά μας ελπίζοντας ότι δεν θα επανέλθουμε μετά από 3 χρόνια με τις ίδιες προτάσεις, αναμένουμε τις εξελίξεις και θα στηρίξουμε με κάθε μέσο τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του Δήμου».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SHOWBIZ

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ