A+ A A-

Προχωρά η απόδοση ιθαγένειας σε 6.029 μετανάστες β' γενιάς

Διαδώστε το άρθρο:

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4332/2015, η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας στη Β’ γενιά μεταναστών στην Ελλάδα προχωρά με γοργά βήματα.

Παρά τις μικρές καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στη μηχανογραφική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, ήδη έχουν υποβληθεί 27.720 αιτήσεις για απονομή ιθαγένειας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας: Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 6.029 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απονομή ιθαγένειας στις εκκρεμείς αιτήσεις του ν. 3838/2010, οι οποίες διεκπεραιώθηκαν κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Δεν υπάρχει δε καμία αίτηση που έχει ζητηθεί να επανενεργοποιηθεί, που να μην έχει διεκπεραιωθεί.

Από την άλλη οι τροποποιήσεις του ν. 4332/2015 στις διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης έχουν αυξήσει τις ισχύουσες άδειες διαμονής (ισχυρές άδειες διαμονής 561.308 στις 31-5- 2016, ενώ ήταν 527.264 στις 3-6- 2015).

Η βελτίωση της διαδικασίας απονομής αδείας διαμονής σε μετανάστες Β’γενιάς που έγινε με τον ίδιο νόμο αύξησε τις ισχύουσες άδειες διαμονής για αυτή την κατηγορία από 24.461 σε 36.609, ενώ επίσης βελτιωτικά λειτούργησαν και οι λοιπές ρυθμίσεις του ν. 4332/2015 (αύξηση στην κατηγορία εξαιρετικών λόγων, αύξηση των μελών οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας, αύξηση των επί μακρόν διαμενόντων, αύξηση των αδειών ιδιοκτητών ακινήτων).

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης αδείας εργασίας στους εργάτες γης, που αφορά δυνητικά 55.320 θέσεις στη χώρα, που προκύπτουν από τα καταμετρημένα κενά που έχουν προσδιορίσει οι Περιφέρειες της χώρας.

Παρά την προσφυγική κρίση που συντάραξε τη χώρα το 2015, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν αμελήσει την τακτοποίηση της διαμονής όσων διαβιούν παράνομα στη χώρα.

Η χορήγηση κινήτρων για την καταγραφή της παράνομης απασχόλησης, καθώς και η βελτίωση στη διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής σε όσους αποδεδειγμένα διαβιούν στη χώρα για πολλά χρόνια, είναι τα κύρια μέσα με τα οποία το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράτυπης διαμονής στη χώρα.

Προς το σκοπό αυτό θα προωθηθούν σύντομα τροποποιήσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης της ένταξης των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στη χώρα, όπως επίσης και της περαιτέρω βελτίωσης της διαδικασίας χορήγησης αδειών διαμονής.

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.