Διατροφή για καλή υγεία ματιών

  • Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 13:39

του Ιωάννη Μάλλια*

Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση έχουν συσχετιστεί θετικά με την παρουσία παθολογικών καταστάσεων που αφορούν την υγεία των ματιών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ξηροφθαλμία, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς και ο καταρράκτης. Έτσι, είναι πολύ σημαντική η συμμόρφωση σε ένα καθ’ ημέρα διαιτολόγιο που θα διατηρεί όλες τις βιολογικές παραμέτρους (τιμές γλυκόζης, λιπιδαιμικό προφίλ, πίεση) και το σωματικό βάρος εντός φυσιολογικών ορίων.

 

 Περιορισμός επιτραπέζιου άλατος, πλήρων γαλακτοκομικών και τυριών, τυποποιημένων τροφίμων, τηγανιτών και τσιγαριστών φαγητών, γλυκών, σφολιατοειδών, αναψυκτικών, κατανάλωσης αλκοόλ.

Συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά/εβδομάδα, οσπρίων και λαδερών 3-4 φορές/εβδομάδα, ψαριών 1-2 φορές/εβδομάδα

v     Βιταμίνη Α

Κύριες διαιτητικές πηγές: ψάρι, ιχθυέλαια, συκώτι, γάλα, κρόκος αυγού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο, φρούτα και λαχανικά όπως βερίκοκο, ροδάκινο, μάνγκο, εσπεριδοειδή, καρότο, γλυκοπατάτα, χρωματιστές πιπεριές.

Δεν υπάρχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α στον ελληνικό πληθυσμό. Προσοχή στην τοξική δράση της (διπλωπία).

v     Ω-3 λιπαρά οξέα

Μελέτη 38.022 γυναικών και των διατροφικών συνηθειών τους επί δέκα χρόνια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Ophthalmology» το 2011, έδειξε ότι η κατανάλωση των ψαριών μειώνει 42% τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες, σε σχέση με όσες τρώνε λιγότερο από μία φορά ψάρι την εβδομάδα [1].

Κύριες διαιτητικές πηγές: λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η τσιπούρα, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα, το σκουμπρί, καρύδια, λιναρόσπορο, σαλιγκάρια.

v     Βιταμίνες συμπλέγματος Β και φολικό οξύ

Κύριες διαιτητικές πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, φρούτα, συκώτι, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

v     Βιταμίνη D

Κύριες διαιτητικές πηγές: γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρια, μαργαρίνες. + ηλιακή έκθεση

v     Αντιοξειδωτικές ουσίες

Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών όπως το ασκορβικό οξύ, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν προστατευτικά και καθυστερούν την εμφάνιση σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη [2, 3].

Κύριες διαιτητικές πηγές: φρούτα και λαχανικά όπως καρότα και πορτοκαλοκίτρινα φρούτα (β- καροτένιο), εσπεριδοειδή (ασκορβικό οξύ), ντομάτα (λυκοπένιο), ελαιόλαδο (βιταμίνη Ε). Τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη μπορούμε να τη βρούμε σε σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι), τρόφιμα όπως ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), κίτρινες πιπεριές και κρόκο του αυγού.

 

Πηγές

1. Christen, W.G., et al., Dietary omega-3 fatty acid and fish intake and incident age-related macular degeneration in women. Arch Ophthalmol, 2011. 129(7): p. 921-9.

2. Ma, L. and X.M. Lin, Effects of lutein and zeaxanthin on aspects of eye health. J Sci Food Agric, 2010. 90(1): p. 2-12.

3. Seddon, J.M., et al., Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. JAMA, 1994. 272(18): p. 1413-20.

 *Ο κ. Μάλλιας είναι χειρούργος οφθαλμίατρος 

  • Κείμενο : Ιωάννης Μάλλιας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ