ρανταπλαν
A+ A A-
ρανταπλαν

Διαμαρτυρία Μοριανών για την κατάσταση στο hot spot

Διαδώστε το άρθρο:

Πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης με παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια και το Δήμο Λέσβου αποφάσισαν οι κάτοικοι της Μόριας για τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου  αντιδρώντας στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τους λόγω του προσφυγικού. Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot καθώς πυκνώνουν οι εντάσεις  και οι συμπλοκές στο κέντρο.


«Δεν μπορεί ένα χωριό να «σηκώνει» το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται, όμως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο» δηλώνει   σήμερα στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Τοπικούς Συμβουλίου Νίκος Τρακέλλης.
Το βράδυ της Παρασκευής διερχόμενοι μετανάστες έκαψαν κάδους απορριμμάτων και έσπασαν καθρέπτες στους δρόμους  του χωριού.  Πριν λίγους μήνες τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και οι ζημιές στα κτήματα ,προκάλεσαν την επεισοδιακή λαϊκή συνέλευση όπου οι Μοριανοί απαίτησαν άμεσες λύσεις από τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. Αντί αυτού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι συμπλοκές και οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον καθημερινότητα.
Οι κάτοικοι φοβούνται ότι όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ και όσο παρατείνεται ο εγκλωβισμός τους θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. «Ο κόσμος πως θα πάει στα κτήματά του το χειμώνα όταν έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν χωράνε πλέον στο χοτ σποτ, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η παραβατικότητα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» τονίζει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλιου.
Υπό το βάρος των εξελίξεων το Τοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου όπου αποφασίσθηκαν σε πρώτη φάση μια σειρά από κινητοποιήσεις οι οποίες θα κλιμακωθούν όσο  η κατάσταση παραμένει ίδια. Οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο την ερχόμενη Δευτέρα  19 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα κάνουν πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και  το Δήμο Λέσβου.
«Καλούμε όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης να σταθούν στο πλευρό μας και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ σποτ της Μόριας . Δεν μπορεί το νησί να δεχθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπους, δεν μπορεί να σηκώνουμε άλλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» τονίζει  στα "Νέα της Λέσβου" ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μόριας.

Στο μεταξύ η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χοτ σποτ της Μόριας έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες ξανά στους δρόμους της Μυτιλήνης επαναφέροντας εικόνες του 2015. Γύρω από το λιμάνι, στα Τσαμάκια , στο Άγαλμα της Ελευθερίας ,δεκάδες   μετανάστες κοιμούνται στα παγκάκια  και τους δρόμους μακριά από την «κόλαση» της Μόριας όπου οι ένταση και οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινότητα

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.