A+ A A-
ρανταπλαν

Επίσκεψη της Ευρωβουλευτού των Πρασίνων Σκα Κέλλερ στην Χίο

Διαδώστε το άρθρο:

 

Το Σάββατο 28 Αυγούστου, η ευρωβουλευτής των Πράσινων Σκα Κέλλερ θα επισκεφτεί την Χίο και τα θέματα στα οποία θα εστιάσει είναι το προσφυγικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών καθώς και οι ενέργειες και τα μέτρα ανακούφισης που απαιτούνται.

Στο νησί της Χίου βρίσκονται σήμερα 3.200 πρόσφυγες, ενώ καθημερινώς καταφτάνουν μερικές δεκάδες νέοι. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφής είναι υπερβολικά αργές και η δέσμευση για διαδικασίες ελέγχου διάρκειας 2 εβδομάδων δεν έχουν υλοποιηθεί. Το νησί δεν διαθέτει τις υποδομές φιλοξενίας τέτοιου μεγάλου αριθμού προσφύγων, και συνολικά η κατάσταση κρίνεται έκρυθμη μιας και έχουν δημιουργηθεί προβλήματα τόσο στους πρόσφυγες όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Η φλέγουσα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία έχει επιδεινώσει την έτσι κι αλλιώς προβληματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και είναι σημαντικό να προετοιμαστεί η χώρα για μια ενδεχόμενη εναλλακτική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Εάν πριν το πραξικόπημα θεωρούνταν η Τουρκία μη ασφαλή Τρίτη χώρα, σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Σχετικά με το θέμα η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μαρία Πετεινάκη δήλωσε: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να χαθούν και άλλες ζωές στο Αιγαίο. Τονίζουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι για άλλη μια φορά την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και την άμεση ανάγκη εξασφάλισης επίγειων ασφαλών και νόμιμων διόδων. Δεν χωρούν και άλλες εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δικαιοσύνη την στιγμή που θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κράτος δικαίου.

Η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτεί μόνο τη δημιουργία κέντρων υποδοχής. Πιο ουσιαστικό θα ήταν να διοχετεύσει χρήματα στην ελληνική οικονομία, στην επανεκκίνηση της παραγωγής, στην πιθανή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών σε αυτήν. Παράλληλα τα προγράμματα μετεγκατάστασης πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν. Τέλος η Χίος έχει σηκώσει μεγάλο βάρος του προσφυγικού ζητήματος τα τελευταία χρόνια, και είναι σημαντικό, σε συνδυασμό με την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Σκα Κέλλερ να εστιάσουμε στις τοπικές ανάγκες, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού. »

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.