A+ A A-

Σενάρια για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Διαδώστε το άρθρο:

Εν αναμονή απόφασης της ΡΑΕ - Κενό της τάξης των 133 εκατ. ευρώ καλούνται να καλύψουν οι καταναλωτέςΣενάρια για αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει φέρει η επανεξέταση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΡΑΕ.



Πρόκειται για μια χρέωση που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον λογαριασμό και η ΔΕΗ διεκδικεί μέσω αυτης ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, αναδρομικά για τα έτη 2012-2015, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Στόχος των ΥΚΩ είναι η κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καθώς και των φθηνότερων ειδικών τιμολογίων ρεύματος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το πολυτεκνικό κ.λπ.

Βάσει του σχετικού νόμου η ΔΕΗ θα πρέπει κάθε χρόνο να ανακτά τα ποσά που αντιστοιχούν για την κάλυψη του κόστους αυτού. Ομως από το 2012 η χρέωση των ΥΚΩ δεν έχει αναθεωρηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα στη ΔΕΗ ειδικά για τις χρονιές ως το 2015, όταν είχαν αυξηθεί πολύ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, του Μαΐου 2016, τα τιμολόγια του 2015 είχαν συμπεριλάβει χρεώσεις ΥΚΩ ύψους 625 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ το ποσό που έπρεπε να καλυφθεί έφθανε στα 758 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ένα κενό της τάξης των 133 εκατ. ευρώ.

Κατά τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ στο διάστημα 2012-2015 η εταιρεία εισέπραξε περί τα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα, απ΄όσα κανονικά της αναλογούσαν.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο από την ίδια τη ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που ξεκίνησε η ΡΑΕ για την παρακράτηση ανεξόφλητων οφειλών προς ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΡΑΕ έχει καλέσει σε ακρόαση όλους τους επιμέρους φορείς και έχει ζητήσει να παρουσιάσουν τους ειδικούς λογαριασμούς ΥΚΩ που πρέπει να τηρούν.

Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ακροάσεων, η ΡΑΕ, που φαίνεται να αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, θα λάβει τις αποφάσεις της για το θέμα.

  • Πηγή: tovima.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.