ρανταπλαν
A+ A A-
Κωτσόβολος

Αρχαίο Πένταθλο 2016: Έπεσε η αυλαία της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης

Διαδώστε το άρθρο:

Το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2016» που αναβίωσε φέτος για 2η χρονιά, από τις 7 έως και τις 9 Ιουλίου, έκλεισε την αυλαία του με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας, αφού πρόσφερε μία σειρά από συναρπαστικές εμπειρίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία», με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, διοργάνωσε φέτος τους αγώνες του Αρχαίου Πεντάθλου, όπου συμμετείχαν ομάδες που εκπροσώπησαν τους Δήμους της Τρεμετζίνα και του Λανγκιράνο από την Ιταλία, της Ποζέγκα από τη Σερβία, της Αγιάς Λάρισας, της Λέσβου και φυσικά της Λήμνου από την Ελλάδα.

Στη διεθνή αυτή διοργάνωση επρόκειτο να συμμετάσχει και ομάδα από το Δήμο του Μπελορέτσενσκ της Ρωσίας, που και πέρυσι είχε λάβει μέρος στο Αρχαίο Πένταθλο, αλλά φέτος λόγω κωλύματος δεν κατάφερε να μεταβεί στη Λήμνο.

Νέοι από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ελλάδα, ηλικίας 13 έως 16 ετών, είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν στα αθλήματα του ακοντισμού, της δισκοβολίας, της πάλης, του δρόμου 80 μέτρων και του άλματος εις μήκος σε χώρους που συνδέονται με την ιστορία της Λήμνου και να γνωρίσουν τον πολιτισμό αλλά και τις παραδόσεις του νησιού μας, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων και επισκέψεων που πλαισίωσαν τους αγώνες.

Η διοργάνωση άνοιξε την αυλαία της με μία λαμπρή τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου, η οποία περιελάμβανε την παρουσίαση δρώμενου στον αρχαιολογικό χώρο της Προϊστορικής Μύρινας και παρέλαση των ομάδων από τον Ρωμέικο Γιαλό μέχρι το παλιό λιμάνι συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου. Η παρέλαση κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου έγινε η παρουσίαση της διοργάνωσης, μέσα από την προβολή βίντεο και ομιλίες του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη και της Διευθύντριας του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Χαριτίνης Φωτοπούλου.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, πρώτη ημέρα των αγωνισμάτων, οι αθλητές συναγωνίστηκαν στα αθλήματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Ηφαιστίας, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο. Ακολούθησε γιορτή στον Μούδρο, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης», με παραδοσιακούς χορούς, ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Δημήτρη Μαυράκη και παραδοσιακά εδέσματα.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα των αγωνισμάτων, η δράση μεταφέρθηκε στην παραλία των Ρηχών Νερών, όπου οι αθλητές συναγωνίστηκαν στο αγώνισμα της πάλης στην άμμο. Τα Ρηχά Νερά δεν επελέγησαν τυχαία ως τοποθεσία, διότι ο μύθος θέλει τη συγκεκριμένη ακτή να είναι το σημείο από το οποίο οι Αργοναύτες προσέγγισαν τη Λήμνο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, διεξήχθησαν τα αγωνίσματα του δρόμου 80 μ. και του άλματος σε μήκος και ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές των αγώνων και των αναμνηστικών του αγώνα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης κήρυξε στη συνέχεια τη λήξη των αγώνων, ανανεώνοντας το «ραντεβού» για μια επόμενη μεγαλύτερη και λαμπρότερη διοργάνωση. 

Από την Κυριακή ξεκίνησαν οι αναχωρήσεις των αποστολών, οι οποίες πήραν μαζί τους τις καλύτερες εντυπώσεις, με την υπόσχεση και τη θέληση να συμμετέχουν και την επόμενη χρονιά.

Στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, στη συνολική βαθμολογία η Λήμνος είχε την πρωτιά τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Συγκεκριμένα , στα αγόρια και στα κορίτσια στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ομάδα 1 του Δήμου Λήμνου, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η ομάδα του Δήμου της Τρεμετζίνα (Ιταλία) και στην τρίτη θέση ακολούθησε η ομάδα της Ποζέγκα (Σερβία).

Ακολουθεί η κατάταξη των ομάδων με βάση τη συνολική βαθμολογία:

 

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

1. Δήμος Λήμνου Ομάδα 1

2. Τρεμετζίνα/ Ιταλία

3. Ποζέγκα/ Σερβία

4. Λανγκιράνο/Ιταλία

5. Δήμος Λήμνου Ομάδα 2

6. Δήμος Αγιάς

7. Δήμος Λέσβου

 

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ

1. Δήμος Λήμνου Ομάδα 1

2. Τρεμετζίνα/Ιταλία

3. Ποζέγκα/Σερβία

4. Δήμος Λέσβου

5. Δήμος Λήμνου Ομάδα 2

6. Δήμος Αγιάς

7. Λανγκιράνο/Ιταλία

 

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου για την εμπιστοσύνη και τη συμβολή του, τον ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου, για την ενεργή υποστήριξή του, τον ΣΕΓΑΣ και τον Πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Παναγόπουλο για την υποστήριξή του, την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία» για τη συμμετοχή τους, τους εθελοντές (χορευτική ομάδα, δημιουργική ομάδα, καλλιτεχνική ομάδα, το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου και τους καθηγητές του, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης», τοΛύκειο Ελληνίδων Λήμνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου, υπεύθυνους ομάδων, μεταφραστές, γιατρούς, κριτές) , τη Φιλαρμονική του Δήμου Λήμνου, το προσωπικό του Δήμου Λήμνου, το ΕΚΑΒ, το Λιμεναρχείο Μύρινας, το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας, τους Αντιδημάρχους κ. Νικόλαο Μοσχάκη και κ. Στέφανο Σαρρή, τα ΜΜΕ και όλους όσοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα.

Τέλος, ευχαριστεί όλες τις αποστολές και τους Δήμους που την τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στους αγώνες «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2016».

Κωτσόβολος

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.