27°C

Μυτιλήνη

Μερικώς νεφελώδης

...
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ:

Κουρτζής: Το μόνο λάθος που έκανα ήταν να εμπιστευτώ τη νέα πρόεδρο της ΑΔΕΛ

Διαδώστε το άρθρο:

Σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο πρόσφατο δελτίο τύπου της προέδρου της ΑΔΕΛ, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου», Νικόλας Κουρτζής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών, είχα από, την αρχή της διαδικασίας εκφράσει σαφείς επιφυλάξεις τόσο για τη νομιμότητα της προσφοράς, όσο και για την ορθότητά της, δεδομένου ότι δεν περιελάμβανε χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών. Κατόπιν απαίτησής μου, κλήθηκε για διευκρινίσεις ο εκπρόσωπος του υποψηφίου αναδόχου, ο οποίος συμφώνησε σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβανόταν στην σύμβαση, ωστόσο δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να συμφωνήσει στο 4% επί των ακαθαρίστων. Αντ’ αυτού, προσέφερε τη δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων από τον Δήμο.

Θεωρώντας ότι η δωρεάν χρήση δεν είναι δυνατόν να κοστολογηθεί με ακρίβεια εκ των προτέρων, δεν συμφώνησα στην αντιπροσφορά, παρά μόνο σε συμψηφισμό της όποιας χρήσης θα προέκυπτε με το 4%, βάσει τιμοκαταλόγου. Κατόπιν αυτών και κάτω από ασφυκτικές πιέσεις μελών της επιτροπής και της κας Πνακά ώστε «να μη χαθεί ο επενδυτής», δέχτηκα να συνεχιστεί η διαδικασία, αλλά με το αίτημα να εξεταστεί σοβαρά, πριν τη συμβασιοποίηση, η νομιμότητα του όρου της προκήρυξης που αναγνώριζε στην ΑΔΕΛ το δικαίωμα να μετατρέψει τους όρους της προκήρυξης μετά τη δημοσίευσή της.

Τις αντιρρήσεις αυτές τις εξέφρασα και στη κατοπινή συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας, που κλήθηκε να επικυρώσει την κατακύρωση του διαγωνισμού, λέγοντας συγκεκριμένα «αν το κάνουμε θα έχουμε πρόβλημα». Στη συνεδρίαση αυτή τόσο τα μέλη του ΔΣ όσο και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΔΕΛ έδειξαν να συντάσσονται με τις επισημάνσεις μου.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία όντως δεν παραβρέθηκα καθώς βρισκόμουν στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, είχε ως αντικείμενο την κατακύρωση της Σύμβασης με τον ιδιώτη. Όπως πληροφορήθηκα την ίδια κιόλας μέρα, η σύμβαση που είχε υπογραφτεί από την Πρόεδρο, τελικά δεν περιελάμβανε την καταβολή του 4%. Εκτός αυτού δε, περιελάμβανε άλλο όρο που δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο να θεωρεί ως σιωπηρώς δεκτό οποιοδήποτε αίτημά του σχετικά με την παραχώρηση της χρήσης ή υπομίσθωση, εφόσον δεν απαντηθεί «άμεσα» από την ΑΔΕΛ, χωρίς ωστόσο να ορίζεται τι εννοείται με τη λέξη άμεσα. Σημαίνει μια, δυο μέρες, μια βδομάδα; Δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό για να δοθεί απάντηση να απαιτείται συνεδρίαση του ΔΣ, δεν θα έπρεπε το χρονικό περιθώριο να έχει οριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια;

Στο μεταξύ, άρχισα να γίνομαι δέκτης διαμαρτυριών από Λέσβιους επιχειρηματίες, ότι ενδεχομένως θα κατέθεταν προσφορά αν ο όρος του 4% είχε εξαρχής παραλειφθεί από την προκήρυξη και συνεπώς αισθάνονταν ότι υπήρξε παράνομη προνομιακή μεταχείριση προς τον κ. Αφεντούλη. Κατόπιν επικοινωνίας με την κα Πνακά, προκειμένου αφενός να διαφυλάξω το κύρος της Αυτοδιοίκησης και αφετέρου την υπόληψή μου, αποφάσισα να διαχωρίσω δημόσια τη θέση μου, εκφράζοντας τις ίδιες ακριβώς επιφυλάξεις που εξέφρασα πολλάκις και στα όργανα της ΑΔΕΛ.

Εν κατακλείδι, όλος ο διαγωνισμός βρίσκεται «στον αέρα», επειδή ο όρος που εξαρχής περιελάμβανε (κατόπιν υπόδειξης του νομικού συμβούλου κ. Τζιμή) για το δικαίωμα της ΑΔΕΛ να αλλάζει τους όρους εκ των υστέρων, όπως προκύπτει είναι παράνομος. Σαν μέλος του ΔΣ και της επιτροπής αξιολόγησης, είμαι πρόθυμος να αναλάβω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί για αυτό.

Η ανάγκη για αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, η οποία έχει κεντρική θέση στο πρόγραμμα της παράταξής μας, είναι απαράδεκτο να γίνεται εις βάρος του Νόμου, που προφυλάσσει την κοινωνία από τη παρακμή και τη ζουγκλοποίηση.

Το κύριο λάθος μου, το οποίο παραδέχομαι, είναι ότι έδειξα εμπιστοσύνη στην νέα πρόεδρο της ΑΔΕΛ και θέλησα να προστατέψω από μια κακοτοπιά τόσο αυτή όσο και την ίδια την επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να πιστέψω ότι θα αγνοούσε τις επιφυλάξεις μου (και του ΔΣ) τόσο εύκολα. Πιστός σε μια διάφανη αυτοδιοίκηση πάνω από κάθε προσωπικό κόστος, αναλαμβάνω τις ευθύνες που η καλοπιστία και η ενδεχόμενη απειρία μου επισύρει. Η κα Πνακά είναι πρόθυμη να παραδεχτεί και να αναλάβει τις δικές της ευθύνες;».

ρανταπλαν

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.