Κωτσόβολος
A+ A A-

Κολωνάκια στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών | Έκλεισε η "καβάντζα"

Διαδώστε το άρθρο:

Εφαρμόζοντας προγενέστερη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Δ/Κ Μυτιλήνης, η Διεύθυνση Αυτεπιστασίας του Δήμου Λέσβου, προέβη σήμερα στην τοποθέτηση πλαστικών κολωνακίων στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, για την εύρυθμη λειτουργία του υπάρχοντος κόμβου, την τήρηση της νομιμότητας και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου.


Τα εν λόγω υψηλά κολωνάκια, τοποθετήθηκαν σε διπλή σειρά και σε απόσταση μεταξύ τους 50 cm, επί της οδού Βουρνάζων μεταξύ των δυο λωρίδων κυκλοφορίας, ώστε ως δύο ίσες πλευρές ισοσκελούς τριγώνου, να αποτελούν τεχνητή προέκταση της υφιστάμενης νησίδας και να λειτουργούν αποτρεπτικά στη διέλευση τροχοφόρων οχημάτων προς την οδό Καβέτσου. Το μήκος της τοποθέτησης των πλαστικών κολωνακίων είναι περί τα 10 μέτρα από το τέλος της νησίδας της πλατείας Κυπρίων Πατριωτών και επί της οδού Βουρνάζων.
 
Η παρέμβαση αυτή κυκλοφοριακού χαρακτήρα, υπαγορεύτηκε από τη διαπίστωση ότι παρά την ύπαρξη πινακίδων που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του υπάρχοντος κόμβου, τα Ι.Χ. δίκυκλα και αυτοκίνητα που εξέρχονται από την Ερμού, παραβιάζουν τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και αντί να κατευθύνονται ως όφειλαν προς Πλατεία Αλυσίδας, περνάνε παράνομα απέναντι και κατευθύνονται προς την οδό Καβέτσου, έστω κι’ αν υπάρχει διπλή διαχωριστική γραμμή, με τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων όχι μόνο να είναι υπαρκτός, αλλά να είναι πολύ μεγάλος.

Η εν λόγω παρέμβαση, εκτιμάται ότι πέραν των άλλων, θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την παράνομη κίνηση οχημάτων εντός του πεζοδρόμου της Ερμού, λόγω της μεγάλης συσχέτισης που υπάρχει μεταξύ των δύο θεμάτων. Οι περισσότεροι οδηγοί, πλην όσων κατέρχονται νόμιμα την Αγίου Θεράποντος, “χρησιμοποιούν” παράνομα την Ερμού, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να εισέρχονται “παράνομα” στην Καβέτσου. Τώρα που η παράνομη αυτή “διευκόλυνση”, δεν θα μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, οι οδηγοί δεν θα έχουν λόγο να κινούνται παράνομα στην Ερμού, αφού θα πρέπει να κατευθύνονται πρώτα προς την Αλυσίδα για αναστροφή, με αποτέλεσμα να οδεύουν νόμιμα προς την Προκυμαία. 

Επισημαίνεται εμφαντικά ο προσωρινός χαρακτήρας της απόφασης, μέχρι την πλήρη αλλαγή του κυκλοφοριακού συστήματος στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και την ολιστική επίλυση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης, με μία εντελώς νέα και διαφορετική προσέγγιση που θα βασίζεται στη δημιουργία πολλών κυκλικών κόμβων (“round abouts”), η οποία αποτελεί πάγια θέση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης. Ωστόσο, μέχρι που να συμβεί αυτό και ιδιαίτερα για τη θερινή “τουριστική” περίοδο, πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, για ευνόητους λόγους. 

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης κ. Πάνος Πίτσιος δήλωσε : “Θεωρώ ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής, παρά το γεγονός ότι μπορεί να δυσαρεστήσει αρκετούς  συνδημότες μας, είναι η  ενδεδειγμένη για όσο εφαρμόζεται το ισχύον κυκλοφοριακό καθεστώς του κέντρου της πόλης, δεδομένου ότι διασφαλίζει την ορθή λειτουργία της πόλης και την έννομη τάξη. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα με τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Νίκο Καρασάββα, η παρέμβαση αυτή θα έχει προσωρινή ισχύ. Δεδομένου δε ότι η οποιαδήποτε ευρείας κλίμακας τροποποίηση του κυκλοφοριακού, απαιτεί συντονισμένη διαβούλευση φορέων και δημοτών, εμπλοκή συγκοινωνιολόγων και εκπόνηση σχετικών κυκλοφοριακών μελετών, η Δ/Κ Μυτιλήνης δεσμεύεται ότι θα “ανοίξει” αυτό το διάλογο, με το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2016)”.  

Κωτσόβολος

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.