ρανταπλαν
A+ A A-

Αβοήθητοι οι καρκινοπαθείς στη Λέσβο | Χωρίς προσωπικό η Ογκολογική Μονάδα

Διαδώστε το άρθρο:

Την έντονη διαμαρτυρία του για τα προβληματα που δημιουργεί στην εξυπηρέτηση των ασθενών η έλλειψη προσωπικού στην ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, εκφράζει με επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ιδρύματος κ. Ζερβού ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου.  Ο Σύλλογος καταγγέλλει μάλιστα ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, να ακυρωθούν χθες Τρίτη 17 Ιανουαρίου όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού επειδή ένας από τους δυο  γιατρούς  ...πήρε άδεια. Όπως τονίζουν τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθώς ασθενείς με καρκίνο στερούνται τις απαραίτητες για την επιβίωσή τους, θεραπείες


Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες την απουσία των απαραίτητων ενεργειών, εκ μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς του νησιού μας.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου, από την 1η μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας φρόντισε, με συναντήσεις που είχε μαζί σας, αφενός να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να συνδράμει και να συνεργαστεί μαζί σας για την επίλυση των προβλημάτων και αφετέρου να σας ενημερώσει για την πραγματική εικόνα και την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, λόγω έλλειψης προσωπικού κυρίως, η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου μας.
Με επανειλημμένες κρούσεις και επίμονες οχλήσεις, επιχειρήσαμε να καταδείξουμε σαφές ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας με συνέπειες που φτάνουν στο σημείο να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.
Στην ίδια λογική και ο αρμόδιος Ιατρός σας ενημέρωσε εγκαίρως για τις πιθανές παρενέργειες και ζήτησε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή τους. Δυστυχώς, καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση δεν έγινε και έτσι φτάσαμε στο σημείο εχθές, ημέρα Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Νικολαΐδης κάνοντας χρήση κανονικής αδείας να προβεί στην ακύρωση όλων των προγραμματισμένων ραντεβού των καρκινοπαθών! Είναι αδιανόητο η απουσία του μοναδικού Παθολόγου – Ογκολόγου του Νοσοκομείου να ισοδυναμεί με παύση λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας!! Από το 2009 αγωνιστήκαμε και δημιουργήσαμε την Ογκολογική Μονάδα επανδρωμένη με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα κι αν η Μονάδα μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Με την στάση σας ακυρώνεται όλους τους αγώνες και τους κόπους μας και οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην παύση της λειτουργίας μιας τόσο αναγκαίας Μονάδας για το νησί μας.
Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί προσβολή για εμάς τους καρκινοπαθείς της Λέσβου και πιστεύουμε ότι δεν αποτελεί εξέλιξη για την οποία κάποιος που βρίσκεται στη θέση μας θα μπορούσε να εξηγήσει με τη λογική.
Είναι απαράδεκτο να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να στερούνται οι ασθενείς με καρκίνο των απαραίτητων για την επιβίωσή τους θεραπειών, επειδή κακός σχεδιασμός ή κακός χειρισμός ή έλλειψη συγκροτημένης αντιμετώπισης του προβλήματος τους εμποδίζουν.


Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η εξέλιξη, δηλαδή το να μη λειτουργεί η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου του ακριτικού Νησιού της Λέσβου, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η πρακτική και οι οδηγίες του οποίου κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
Η έλλειψη προσωπικού για την διαχείριση 2978 εισαγωγών για χημειοθεραπείες (στοιχεία εισαγωγών για το έτος 2015 στην Γ Παθ.) εκ των οποίων οι 2200 περίπου στο Ογκολογικό και άλλων 3370 εξωτερικών επισκέψεων (καταγεγραμμένων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον κωδικό του κ. Νικολαΐδη) δημιουργεί συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας.
Κλείνοντας την επιστολή διαμαρτυρίας, σας αναφέρουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας, και σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα τις αναγκαίες εκείνες ενέργειες που θα εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου σας, τις οποίες και ζητούμε επισήμως να μας ανακοινώσετε.
Ταυτόχρονα αιτούμαστε την προκήρυξη μόνιμης θέσης Ιατρού ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας ή ελλείψει αυτού Παθολογίας με ΑΜΕΣΕΣ διαδικασίες.
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης που προσβάλει την αξιοπρέπεια και απειλεί τη ζωή των ογκολογικών ασθενών στη Λέσβο.
Παρακάτω παραθέτουμε το υπόμνημα με το ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει, αλλά και την πορεία της εξέλιξης του θέματος το τελευταίο εξάμηνο.    

Αναμένουμε την απάντησή σας ως Διοικητού του Γ.Ν. Μυτιλήνης στα παραπάνω θέματα και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες.

                                  Για τη Διοίκηση    

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.