A+ A A-

Απαλλαγή της Λέσβου και της Κω από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και 2018

Διαδώστε το άρθρο:

Απαλλαγή της Λέσβου και τη Κω από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 προβλέπει, μεταξύ άλλων, οδηγία που αφορά την υποχρεωτική, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και προσβλέπει στην αποδοτικότερη είσπραξη φόρων.



Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου «είναι το λιγότερο, που πρέπει να κάνουμε από διοικητικής απόψεως, μαζί με τον απέραντο σεβασμό μας για τις περιοχές αυτές, αναγνωρίζοντας και το ιδιαίτερο βάρος που φέρουν οι δύο παραμεθόριες περιοχές που κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπειά μας, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο προσφυγικό ζήτημα».

Όπως είπε μιλώντας στην επιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Βουλής στόχος της οδηγίας είναι «η αντιμετώπιση πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών, τις οποίες δεν διαθέτουν οι εγχώριες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άτυπα ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, με δεδομένο ότι η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ομίλων».

UPDATE : Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών: "Αφορά μόνο τους σεισμόπληκτους" 

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2018, την οποία ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ για τη Λέσβο και την Κω, θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.

Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο που έχει ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν από τους σεισμούς.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι εάν ένας κάτοικος Αθήνας έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά -ανεξάρτητα από την έκτασή της- θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κω και όχι από τον ΕΝΦΙΑ για την κατοικία του στην Αθήνα.

Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα, δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου από τον ΕΝΦΙΑ.

Για μόνιμους κατοίκους των δύο αυτών νησιών η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι που έχει πάθει ζημιά. Εννοείται ότι αν έχουν και άλλη κατοικία, για παράδειγμα στην Αθήνα, αυτή δεν απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο αυτά νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπάρχει βεβαίωση από την Επιτροπή μηχανικών ότι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

  • Πηγή: tovima.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.