A+ A A-

Με ισχυρή παρουσία οι ΗΠΑ στο Αιγαίο

Διαδώστε το άρθρο:

Ισχυρή παρουσία του αμερικανικού στόλου στο Αιγαίο καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή αφενός την επιχείρηση Inherent Resolve και αφετέρου τη δράση του ΝΑΤΟ στο αρχιπέλαγος, που έχει ως στόχο την παρακολούθηση και την αποκοπή των προσφυγικών ροών.

Είναι άξιο παρατήρησης ότι τα αμερικανικά πλοία έχουν δέσει στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, ενώ το πλήρωμά τους θα συμμετάσχει ενεργά και εθελοντικά σε διάφορες τοπικές δραστηριότητες, όπως η ανακαίνιση ιατρικού κέντρου και η δημιουργία παιδικής χαράς. Πέρα από το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», που βρίσκεται από χθες στη Σούδα, στο Αιγαίο βρίσκονται ακόμη τέσσερα πλοία που ανήκουν στην ομάδα κρούσης του «Χάρι Τρούμαν». Η επίσκεψή τους, όπως ανακοινώθηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, εντάσσεται στην προσπάθεια «ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για μια σταθερή, ασφαλή και ακμάζουσα Ευρώπη». Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα αγκυροβόλησε στη Ρόδο το καταδρομικό «USS Anzio», ενώ χθες κατέπλευσε στη Σαντορίνη το αντιτορπιλικό «USS Bulkeley». Μαζί με το «Χάρι Τρούμαν», στη Σούδα έχει αγκυροβολήσει και το καταδρομικό «USS Gonzalez».

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό πλοίο διασώσεως «USNS Grapple» επιχειρεί ήδη στον τομέα P-2 της νατοϊκής δράσης SNMG-2 στο Αιγαίο και, μάλιστα, μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων. Το έντονο ενδιαφέρον των συμμάχων για το Αιγαίο και την Κρήτη πιστοποιείται και από την επίσκεψη τις επόμενες ημέρες της κ. Μισέλ Χάουαρντ, διοικητού της Διακλαδικής Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Η κ. Χάουαρντ θα επισκεφθεί, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, τον Ναύσταθμο Κρήτης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά, την 115 Πτέρυγα Μάχης και το Πεδίο Βολής Κρήτης, όπου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ διατηρούν εγκαταστάσεις.

  • Πηγή: kathimerini.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.