A+ A A-
ρανταπλαν

Αθανάσιος Γιάννης: Ένα διακεκριμένος φιλάνθρωπος Ιατρός της διασποράς εξοπλίζει τα ελληνικά νοσοκομεία!

  • Κατηγορία ΥΓΕΙΑ
Διαδώστε το άρθρο:

 

Μια «κρυφή επανάσταση» συντελείται στον ερευνητικό και φαρμακευτικό χώρο χάρη στην επιγενετική, φέρνοντας πλέον στο προσκήνιο νέα ελπιδοφόρα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας και γιατρός, Αθανάσιος Γιάννης, ένας διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο οποίος επίσης έχει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Μεταξύ άλλων, από πέρυσι ξεκίνησε στη Γερμανία μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων, η οποία, όπως λέει, συγκέντρωσε περίπου 300.000 ευρώ. Για να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες της επιγενετικής, τονίζει ότι, όπως έχει πλέον συνειδητοποιηθεί από τους επιστήμονες, «η γενετική πληροφορία -το DNA- είναι η παρτιτούρα, ενώ η Επιγενετική είναι ο μαέστρος που την ερμηνεύει και ελέγχει τη δυναμική της συμφωνικής ορχήστρας», πράγμα που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Αναφερόμενος στις εμπειρίες του από την Ελλάδα, όπου έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών και αξιολογητής άλλων ελληνικών ΑΕΙ, αναφέρει ότι δυστυχώς «πολλοί βλέπουν τα πανεπιστήμια σαν χώρο για συνδικαλιστικές ?ασκήσεις' και όχι σαν πεδίο έρευνας, δημιουργίας γνώσης και καινοτομίας», ενώ υπογραμμίζει ότι, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της έρευνας, πολλοί άξιοι έλληνες επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Ο Αθανάσιος Γιάννης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954. Σπούδασε χημεία και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, από όπου έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα χημείας το 1986, ενώ ολοκλήρωσε τις παράλληλες ιατρικές σπουδές του το 1988. Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, ενώ από το 2002 είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

Η βασική περιοχή της έρευνάς του είναι η βιολογική και φαρμακευτική οργανική χημεία, καθώς επίσης η χημεία και βιοχημεία των φυσικών προϊόντων, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται στην επιγενετική, τα ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, την αγγειογένεση, την κυτταρική σηματοδότηση κ.ά. Μελετά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη αναστολέων της αγγειογένεσης και της λεμφαγγειογένεσης και τη χρησιμοποίησή τους στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι ρευματικές παθήσεις κ.α. Επίσης ερευνά την ανάπτυξη αναστολέων των ιστονοτροποποιητικών ενζύμων και αναστολέων των κινεσινών.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου εγκαινίασε στην Αθήνα τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του Hub Science (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός). Η ομιλία του είχε θέμα «Επιγενετική: προκλήσεις, ευκαιρίες, προοπτικές». Μεταξύ άλλων, παρουσίασε νέα επιγενετικά φάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.