A+ A A-
ρανταπλαν

Εκθεση-βόμβα από Frontex: Οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους δουλεμπόρους

Διαδώστε το άρθρο:

 

Τη βαριά καταγγελία κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο ότι συνεργάζονται με τους διακινητές των παράτυπων μεταναστών διατυπώνει η Frontex, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Financial Times». 

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι καταγγελίες της Frontex περιλαμβάνονται σε εμπιστευτική έκθεση που συντάχθηκε τον περασμένο μήνα. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ» αναφέρεται στην έκθεση.

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές. Κι αυτό επειδή οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη σχετικά με την επίλυση μιας κρίσης, η οποία έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους. 

Από αυτή την άποψη, η έκθεση αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αδυναμία τους να συνεργαστούν, αλλά και το κλίμα που υπάρχει στη μεταξύ τους σχέση. Η Frontex, εξάλλου, έκανε ακόμη πιο σαφή την αρνητική της διάθεση απέναντι στις ΜΚΟ σε νέα έκθεση που συνέταξε την περασμένη εβδομάδα. Εκεί γίνεται λόγος για την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρνούνται από την πλευρά τους ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους διακινητές. Η Frontex, πάντως, επιμένει: οι μετανάστες που διασώζονται από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρνούνται συχνά να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ή την ιταλική ακτοφυλακή. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν ότι κρατούν αυτή τη στάση ακολουθώντας τις συμβουλές που τους έχουν δώσει μέλη των ΜΚΟ.

Οι αριθμοί φαίνεται να ενισχύουν την υπόθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Τα σήματα προς τη Frontex για επεμβάσεις διάσωσης έχουν μειωθεί αισθητά. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί θεαματικά οι επεμβάσεις διάσωσης από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ επενέβησαν στο 40% των περιπτώσεων τον περασμένο Οκτώβριο έναντι μόλις 5% στις αρχές του χρόνου. Μια αιτία αυτής της αύξησης φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται πλέον πολύ πιο κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Οι ΜΚΟ που εκτελούν έργο σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις καταγγελίες. Η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι η οργάνωσή της βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν να βυθιστούν. 

«Τα εντοπίζουμε νωρίτερα. Αυτή είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν νομίζω αυτό να λέγεται συνεργασία» ανέφερε. Τη φετινή χρονιά, υπενθυμίζουν οι «Financial Times», έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία περισσότερα από 170.000 άτομα, αριθμός που είναι 15% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 25% από τους 3.800 το περασμένο έτος. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ αποδίδουν αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι οι διακινητές δεν διστάζουν πλέον να χρησιμοποιούν πλοιάρια που βρίσκονται ακόμη και σε τραγική κατάσταση. 

«Το θέμα δεν είναι εάν οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, αλλά γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Σε αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρωθεί η Frontex» σημειώνει η Ορελί Ποντιέ των MSF. Οπως φαίνεται, αυτή η διαμάχη δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα.

 

Καμία έκπληξη

«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτές οι κατηγορίες διατυπώνονται τώρα. Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη μετανάστευση επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που της είναι αναγκαία», είπε ο Ρούμπεν Νεουγκεμπάουερ, μέλος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch.

 

  • Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
ρανταπλαν

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.