ρανταπλαν
A+ A A-

Οι γεύσεις της Λέσβου ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες

Διαδώστε το άρθρο:

Ένα παραδοσιακό καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στήθηκε για δυο ημέρες στις Βρυξέλλες δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό. Από το καφενείο αυτό δεν μπορούσαν να λείπουν οι γεύσεις της Λέσβου και η οικογένεια Μπουχλή φρόντισε για αυτό «σερβίροντας» ούζο, ελιές και αλίπαστα.



Η Ειρήνη Μπουχλή εκπροσώπησε την οικογενειακή επιχείρηση ΛΕΒΑ  στο διήμερο που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες . Η οικογένειά της  παράγει από το 1950 τα τρία πιο παραδοσιακά προϊόντα της Μυτιλήνης: ούζο, αλίπαστα και ελιές. Η επιχείρηση ΛΕΒΑ εξάγει σε δέκα χώρες ενώ δημιουργεί τα προϊόντα της χωρίς τη χρήση μηχανημάτων αλλά με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα ποιοτικά πρότυπα.
Το διήμερο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιο Κούλογλου σε συνεργασία με το A discovering network – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο Βέλγιο – το Greekgastronomyguide.gr και τη Γκαλερί «Θεώρημα». Στόχος των διοργανωτών η προβολή των ελληνικών προϊόντων, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η αναπαράσταση του ελληνικού καφενείου έγινε στο κεντρικότερο σημείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και να γευτούν νησιώτικη κυκλαδίτικη μπύρα, ελληνικά αναψυκτικά και φυσικά ούζο.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τελευταία λόγω και των ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και απλά παρακαλάμε για μία δόση από το δάνειο. Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρείται παράλληλα μεγάλη δημιουργικότητα και στο χώρο του πολιτισμού και στο χώρο των επιχειρήσεων από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν. Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο που αποτελεί έναν παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».
Ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε τους δεκατρείς παραγωγούς που όπως είπε «μάχονται για την τιμή της Ελλάδας. Όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να τιμηθεί μόνη της σαν κράτος ή σαν έκφραση πολιτική, αναλαμβάνουν οι μικροί Έλληνες παραγωγοί και η κοινωνία των πολιτών». Χαρακτήρισε μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή του Στέλιου Κούλογλου «ακόμα ένα άνοιγμα δρόμων» για τους παραγωγούς, προκειμένου να δικτυωθούν στο εξωτερικό και να ξεκινήσουν τις εξαγωγές.
Παρουσιάστηκαν επίσης το Ούζο Πλωμαρίου - αλλά και η Μαστίχα του ίδιου οίκου παραγωγής - με μια παράδοση που κρατεί από το 1890 με τη μυστική συνταγή ενός μοναδικού μείγματος γλυκάνισου και άλλων αρωματικών καρπών και βοτάνων της Μυτιλήνης.

Πηγή: tvxs.gr

http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/eyrokoinoboylio-ipie-oyzo-kai-efage-elies

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.