A+ A A-

Κριτική ΚΕΔΕ στην Περιφερειάρχη για το προσφυγικό | Η απάντηση της Περιφέρειας

Διαδώστε το άρθρο:

Δριμεία επίθεση στην  Περιφερειάρχη  Χριστιάνα Καλογήρου για το προσφυγικό, εξαπέλυσε χθες  η ηγεσία της ΚΕΔΕ με  αφορμή έγγραφο- ενημερωτικό σημείωμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με ημερομηνία 3/3/2016, που αφορά προτεινόμενες δράσεις και έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, για την ύπαρξη του οποίου, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ «ενημερωθήκαμε από το Δήμαρχο Σάμου και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. Μ. Αγγελόπουλο». Είχε προηγηθεί σκλήρη δήλωση του Δημάρχου Σάμου στην Περιφερειάρχη η οποία εμφανιζόταν να προτείνει χώρο για δημιουργία κέντρου υποδοχής, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει με τους φορείς.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ κατακεραύνωσε την Περιφερειάρχη  «.....θεωρούμε απαράδεκτο να προτείνονται ενέργειες αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος από το Γραφείο της Περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου, χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει επίσημη ενημέρωση των Δημάρχων της Περιφέρειας. Ιδιαίτερα όταν στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για εργασίες αποκατάστασης κτιρίων , όπως αυτό της πρώην Δ/νσης Γεωργίας (ΚΕΓΕ) στη Σάμο, το οποίο προτείνεται να διαμορφωθεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας η ΚΕΔΕ τονίζει : «Παρά την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκομίσει μέχρι σήμερα από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και κυρίως από τις συνέπειες που δημιουργεί η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, δυστυχώς εξακολουθούμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Κάποιοι εξακολουθούν να σχεδιάζουν λύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορούν και τις τοπικές μας κοινωνίες , ερήμην των Δήμων και των αιρετών τους εκπροσώπων. Με τρόπο πρόχειρο κι αποσπασματικό. Αυτή η αντίληψη όχι μόνον δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά φοβόμαστε ότι θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των τοπικών μας κοινωνιών. Κι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τονίζει η ΚΕΔΕ.

Καταλήγοντας σημειώνει μεταξύ άλλων  «Δεν θα ανεχθούμε άλλο οι Δήμοι την άνωθεν και χωρίς ουσιαστικό διάλογο επιβολή λύσεων, σε ένα ζήτημα που μας αφορά άμεσα".

Η απάντηση της Περιφέρειας

Άμεση ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η οποία τονίζει ότι επρόκειτο για ένα άτυπο έγγραφο που πάντως δεν έχει καμιά ισχύ μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.


«Με αφορμή άτυπο ενημερωτικό σημείωμα -πριν από 3 και πλέον μήνες και πριν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας- επιχειρείται να δημιουργηθεί μέιζον θέμα εκ του μη όντος. Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ που γίνεται με αφορμή το άτυπο ενημερωτικό αυτό σημείωμα, θέτει αυτονόητα ζητήματα με τα οποία στις γενικές γραμμές και κατευθύνσεις όλοι συμφωνούμε.

Η προσπάθεια,  η κοινή προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να συμπράξει στην αντιμετώπιση του μεγάλου μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος, είναι το κύριο που πρέπει να μας αφορά όλους.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι κατά κυριολεξία στρατευμένη στην αντιμετώπιση αυτού του πρωτόγνωρου ζητήματος».

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.