A+ A A-

Η Τουρκία αποδομεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό

Διαδώστε το άρθρο:

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, οι μέχρι πρότινος «μηδενικές» προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (κυρίως προς τη Λέσβο) δείχνουν πλέον να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και δεν είναι μόνο αυτό.  Όπως αποκαλύπτει σήμερα το "Έθνος" οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συμμετέχοντας στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών, έχουν αποχωρήσει από τις 21 Ιουλίου με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης.



Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι (υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου οι περισσότεροι) πρόκειται να αντικατασταθούν, χωρίς ωστόσο να δίνει ημερομηνίες. Διευκρινίζει δε ότι η ανάκλησή τους έγινε για λόγους γραφειοκρατικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου αυτοί να αναφερθούν-ελεγχθούν πίσω στις βάσεις τους. Το αιτιολογικό δείχνει να έχει υπόσταση, καθώς ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός όντως περνάει τα στελέχη του από «κόσκινο» με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση «εσωτερικών εχθρών».

Στάση αναμονής
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τηρώντας στάση αναμονής. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία είναι σε ισχύ, και ότι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών συνεχίζονται κανονικά. Κυβερνητικές πηγές από την άλλη εκφράζουν συγκρατημένο προβληματισμό ως προς το εάν η ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών αποτελεί απλώς μέρος των εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα ή προμήνυμα διάθεσης ξηλώματος των συμφωνηθέντων με την ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Ανεξάρτητα πάντως από την παρουσία ή μη Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, οι ισορροπίες στις σχέσεις της Τουρκίας με τους «έξω» είναι πια ούτως ή άλλως πολύ λεπτές και εύθραυστες, πράγμα που θέτει εκ των πραγμάτων εν αμφιβόλω και το μέλλον της συμφωνίας στο Προσφυγικό.

Παραδομένη στο καταδιωκτικό μένος ενός ολοένα απολυταρχικότερου Ερντογάν (που ηγείται μαζικών διώξεων και σεναρίων περί επαναφοράς της θανατικής ποινής), η Τουρκία πλέον απομακρύνεται από την ΕΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν εντός της Γηραιάς Ηπείρου και για τα χρήματα που δίνει η ΕΕ ως βοήθεια στην Αγκυρα.

Ο Ερντογάν ωστόσο από την πλευρά του επιμένει και στα χρήματα και στη βίζα, υπογραμμίζοντας ότι αμφότερα είναι προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της συμφωνίας στο Προσφυγικό. Μόλις πριν από μερικές ημέρες μάλιστα ξαναχτύπησε κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι «δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους».

Υπενθυμίζεται δε ότι και πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν και κορυφαίοι υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης είχαν επανειλημμένως απειλήσει την Ευρώπη με «πάγωμα» της συμφωνίας.

Κάποιοι τότε μιλούσαν για «διαπραγματευτικά πυροτεχνήματα» του Τούρκου προέδρου. Πίσω στο παρόν ωστόσο, τα όποια «πυροτεχνήματα» έχουν αποκτήσει πλέον άλλη δυναμική, καθώς όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση.

Ο Ερντογάν έχει άλλωστε την τάση να εκβιάζει τους «έξω» για να εξασφαλίσει όσα επιθυμεί, χρησιμοποιώντας όποιο μοχλό πίεσης βρει εύκαιρο (του Προσφυγικού συμπεριλαμβανομένου), και δεν αποκλείεται να το ξανακάνει στο μέλλον. Οσο για τις επιθυμίες του Τούρκου προέδρου, σε αυτές περιλαμβάνονται πολλά: χρήματα, βίζα... αλλά και η έκδοση των απανταχού «γκιουλενιστών» πίσω στην Τουρκία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

  • Πηγή: ethnos.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.