Μυτιλήνη

...
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ:

Επιφυλακτικοί οι λιμενικοί για τις μειωμένες ροές προσφύγων σε Αιγαίο

Διαδώστε το άρθρο:

Επιφυλακτικά εμφανίζονται στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή σύμφωνα με ρεπορταζ του "Βήματος" για τις μειωμένες ροές προσφύγων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι ο χρόνος θα δείξει.

 
Όπως σημείωναν προς το «Βήμα» οι δυνάμεις τόσο του Λιμενικού, όσο της Frontex και του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στο ανατολικό Αιγαίο είναι οι ίδιες όλες τις ημέρες και στη μείωση των αφίξεων σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
 
Εκτιμούσαν ακόμη ότι επειδή έχει μπει στο «μικροσκόπιο» η Τουρκία για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζει και σε ποιο βαθμό τα όσα έχουν συμφωνηθεί πιθανόν οι διωκτικές Αρχές της γειτονικής χώρας να έχουν αυξήσει αυτές τις ημέρες τα μέτρα ασφαλείας σε στεριά και θάλασσα.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος από 07.00 της 24/03/2016 έως 07.00 της 28/03/2016 διεσώθησαν 292 πρόσφυγες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή Λέσβου, Σάμου και Κω.
 
Από την πλευρά τους αστυνομικές πηγές πάντως ανέφεραν ότι «πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη».
 
Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 1588, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189. Συνολικά στα νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4.289 πρόσφυγες.
 
Το μεσημέρι επισκέπτεται τη Λέσβο η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το hotspot της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
 
Την ίδια στιγμή σε ισχύ είναι η εντολή που έχει δοθεί για αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων ατόμων ενώ έχει δοθεί βάρος και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων που προμηθεύουν πρόσφυγες με πλαστά έγγραφα.
 
Το Σαββατοκύριακο στη Κω τουλάχιστον 9 άτομα που φέρεται να είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες, έχουν συλληφθεί, από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου, με τη συνδρομή κλιμακίου ειδικών αποστολών.

Τις υποψίες των λιμενικών κίνησε το πρωί του Σαββάτου 26/03, ένας 29χρονος αλλοδαπός, που κατά την αποβίβασή του από επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι του νησιού και σε έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του φάκελος με αμφισβητούμενης γνησιότητας δελτία αίτησης ασύλου, καθώς και υπηρεσιακά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ. διαφόρων ατόμων προσυμπληρωμένα, με σκοπό τη διακίνησή τους έναντι αμοιβής σε πρόσφυγες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν μετά από αξιοποίηση πληροφοριών άλλοι 8 αλλοδαποί, ενώ σε διενεργούμενες κατ' οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μεγάλος αριθμός πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων και εγγράφων καθώς και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.
 
Εν τω μεταξύ το Σαββατοκύριακο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ανέφερε ότι έκανε έρευνα σε ομάδες διακινητών που έχουν τα στοιχεία τους στο Facebook, οι διακινητές ετοιμάζονται για νέα θαλάσσια διαδρομή μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο.
 
Η εφημερίδα σημείωνε πως η «επιχείρηση» θα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Απριλίου. Τα σκάφη, από ψαράδικα μέχρι μικρά εμπορικά πλοία, θα ξεκινούν από την τουρκική Αττάλεια, τη Μερσίνη (κοντά στα συριακά σύνορα) αλλά και την Αττική.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Οι ρυθμοί, οι ροές έχουν πέσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες και δεν μιλώ για τις προηγούμενες μέρες που είχε άσχημο καιρό, αλλά χθες, προχθές, ο καιρός δεν ήταν κακός. Το επόμενο 24ωρο μπήκαν σύνολο στα ελληνικά νησιά 230 άνθρωποι  - 232 είναι πολύ μικροί οι ρυθμοί. Δεν έχει αρχίσει όμως να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Θα αρχίσει μάλλον την επόμενη βδομάδα και εκεί θα φανεί κατά πόσο η Τουρκία σέβεται αυτά που υποσχέθηκε ή όχι. Είμαι γενικά επιφυλακτικός, αλλά πιστεύω ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί».

Απαντώντας στο πώς εξηγεί την μείωση των ρυθμών και οφείλεται στις καιρικές συνθήκες από τη στιγμή που δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία είπε: «Όχι, χθες προχθές δεν οφειλόταν στις καιρικές συνθήκες. Είναι πιστεύω μία ένδειξη καλής θέλησης  από πλευράς Τουρκίας η οποία ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντά της. Κακά τα ψέματα δεν είναι τυχαίες οι ροές οι οποίες έρχονται από την Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις ροές αυτές και φαίνεται ακριβώς από την μείωση αυτών των ημερών».
 
  • Πηγή: tovima.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.