A+ A A-

Συμφωνήστε τώρα, αλλιώς θα βουλιάξετε κι εσείς και η χώρα

Διαδώστε το άρθρο:

 

«Καλύτερα να κλείσουμε μια κακή συμφωνία σήμερα παρά να περιμένουμε για μια καλύτερη αργότερα. Θα μπούμε σε μεγάλους μπελάδες αν καθυστερήσουμε».

 Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, του ανθρώπου που χειρίζεται το τεχνικό μέρος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές συνθήκες. Βεβαίως αυτή η δήλωση θέλει μια λογική διόρθωση. Γιατί είναι καλύτερο το κακό σήμερα από το καλύτερο αύριο; Παράδοξο. Η αλήθεια είναι ότι αν περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι, η συμφωνία θα είναι χειρότερη από τη σημερινή. Η ορθή λοιπόν διατύπωση της δήλωσης θα ήταν «καλύτερα μια κακή συμφωνία σήμερα παρά μια χειρότερη αργότερα». Εν πάση περιπτώσει, έτσι ήθελε να το πει ο Χουλιαράκης, και δικαίωμά του, αλλά ας μείνουμε στο πρώτο μέρος της δήλωσης, δηλαδή στο «καλύτερη μια κακή συμφωνία σήμερα».

Το ερώτημα είναι αν ολόκληρη η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό ή το πιστεύει μόνο ο ίδιος.

Ολοι οι -ας πούμε- παράγοντες της ελληνικής οικονομίας θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία γρήγορα. Οτι θα δεχθεί τους όρους της πρότασης των δανειστών και θα συμφωνήσει για να πάρουμε τη θετική αξιολόγηση και, αν τα καταφέρουμε, να συμπεριληφθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Αν αυτό συμβεί, το κλίμα για την οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει. Κατ' αρχάς θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα προχωράει και η οικονομία της βελτιώνεται. Δεύτερον, θα σταματήσουν να φεύγουν τα λεφτά στο εξωτερικό, πράγμα που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τράπεζες λένε ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ που είχαν έρθει από το εξωτερικό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξαναφεύγουν. Τρίτον, ενδέχεται να αποφευχθεί νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία ξένοι οίκοι θεωρούν με τις σημερινές συνθήκες αναγκαία.

Τέταρτον, κάποια επενδυτικά σχέδια που είχαν παγώσει θα ξεπαγώσουν και μπορεί να υπάρξουν και άλλα.

Φυσικά δεν αρκεί η συμμετοχή στο QE για να συνέλθει η οικονομία, χρειάζεται να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που τώρα αποφεύγουν. Ωστόσο, η θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τις χρηματοδοτήσεις από τους εταίρους ώστε να μην πτωχεύσουμε το καλοκαίρι, πράγμα που θα συμβεί αν δεν συμφωνήσουμε.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι θεωρούν πως η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους εταίρους, δεν πρέπει να ξεχνάμε το DNA του «ριζοσπαστικού» ΣΥΡΙΖΑ και των «ψεκασμένων» ΑΝ.ΕΛ.

Οι άνθρωποι ούτε πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις κάνουν καλό, ούτε θέλουν να τις εφαρμόσουν, αλλά είναι παθολογικοί ψεύτες, λαοπλάνοι και λαϊκιστές -και φυσικά μοναδική προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν στην κυβέρνηση πάση θυσία.

Πολλοί μέσα στο κυβερνών κόμμα και κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε και πρέπει να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι μήπως και υποχωρήσουν οι «σκληροί» της Ευρώπης. Μην έχοντας καμία ιδεολογία και χαρακτηριζόμενοι από οπορτουνιστική λογική και μόνο (γι' αυτό και ενώθηκαν σχηματίζοντας αυτή την κυβέρνηση-τέρας), πιστεύουν ότι αν βγούν οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία, αν ανέβει η Λεπέν στη Γαλλία, αν ο Τραμπ συνεχίσει τις ανοησίες του και αν φύγουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, τα πράγματα για εμάς θα είναι καλύτερα διότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν και θα μας χαρίσουν τα χρέη.

Ανοησίες. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί αν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια. Οι ακραίοι θα μας στείλουν στον αγύριστο και θα πτωχεύσουμε χωρίς στήριξη από την Ευρώπη και χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια.

Αν καθυστερήσουμε και δεν δεχτούμε τις προτάσεις των Ευρωπαίων, η συμφωνία που θα αναγκαστούμε να υπογράψουμε το καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο επώδυνη. Και φυσικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝ.ΕΛ. θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Το DNA τους, όμως, είναι καταστροφικό για όλους και μάλλον και για τους ίδιους και δεν τους αφήνει να δουν ούτε το συμφέρον της χώρας και -ευτυχώς- ούτε το δικό τους. Το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση σήμερα είναι να κλείσει τώρα τη συμφωνία και να προσπαθήσει για λίγο καιρό ακόμη -όσο μπορεί- να εκμεταλλευτεί τα όποια οφέλη υπάρξουν. Ετσι, θα καταφέρει ίσως να φύγει με σχετική αξιοπρέπεια αν δεν αργήσει πολύ να κάνει εκλογές.

Οσο αργεί να υπογράψει τη συμφωνία τόσο το χειρότερο για την ίδια και για εμάς. Και όσο αργεί να κάνει εκλογές τόσο το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.

* Γρηγόρης Νικολόπουλος (protothema.gr)

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.