A+ A A-

Ομογενείς του Καναδά και της Αμερικής ενώνουν τις δυνάμεις τους για το "Σπίτι του παιδιού" στη Μυτιλήνη

Διαδώστε το άρθρο:

Ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός Σπιτιού στη Μυτιλήνη, της νέας δομής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στο οποίο θα φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά, μαζί Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα που φτάνουν στη Λέσβο.



Πρόκειται για το “Σπίτι του Καναδά και της Βορείου και Νοτίου Αμερικής”, το οποίο θα λειτουργήσει σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που κληροδότησε στον οργανισμό η αείμνηστη Νέλλη Μπίνου στους Ταξιάρχες (Καγιάνι) στα περίχωρα της Μυτιλήνης.

Για την ενίσχυση της νέας αυτής πρωτοβουλίας διοργανώθηκε την Τρίτη 2 Μαϊου ερανική εκδήλωση στο ομογενειακό εστιατόριο “Crabtree’s Restaurant” στο Φλόραλ Παρκ παρουσία και του προέδρου του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κώστα Γιαννόπουλου ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του “Διεθνούς Κέντρου για Αγνοούμενα Παιδιά και Θύματα Εκμετάλλευσης.”

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρώην πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα Μαρκ Βαν Ντεν Ρέεκ, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μοντρεάλ, Ζωή Μπάτση μαζί με την εθελόντρια κ. Μαρία Φωτοπούλου, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον π. Ιωάννης Λαρδάς, ο πρόεδρος Μιχάλης Ψύλλος και αρκετά στελέχη της κοινότητας, καθώς και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης από το Hellenic Relief Foundation, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης τόνισε ότι το “Χαμόγελο του Παιδιού” “κάνει μια φανταστική δουλειά” και ευχαρίστησε για τις άοκνες προσπάθειές τους την υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής Σούζαν Καβούνη και τους άλλους εθελοντές, καθώς και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Γιάννη Χατζηδημητρίου για τη φιλοξενία.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία και το έργο του οργανισμού από το ξεκίνημά του το 1995 μέχρι σήμερα, καθώς και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρώην Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα και πρωτεργάτη της προσπάθειας για το Σπίτι της Μυτιλήνης Ρόμπερτ Ουίλλιαμ Πεκ. “Το φιλότιμο των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και στα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο μας εμπνέει και μπορεί να κάνει τη διαφορά”, είπε.

Στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το “Χαμόγελο του Παιδιού” στα 22 χρόνια από την ίδρυσή του, ως η τελευταία επιθυμία του γιου του Ανδρέα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος και ευχαρίστησε τον κ. Ζαχαριάδη για την ευκαιρία να μοιραστεί με τους ομογενείς της Νέας Υόρκης την ιστορία του οργανισμού. Μίλησε ακόμα για τις αυξημένες υποχρεώσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα λόγω της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.

 

Μιλώντας άπταιστα Ελληνικά ο πρώην πρέσβης του Βελγίου κ. Ντεν Ρέεκ αναφέρθηκε στην πρώτη του γνωριμία με το “Χαμόγελο του Παιδιού”. “Οσο πιο πολύ το γνώριζα τόσο περισσότερο γοητευόμουν”, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο οργανισμός διακρίνεται για την επαγγελματικότητα στον τρόπο που λειτουργεί ενώ ταυτόχρονα “δεν έχει ξεχάσει ότι τα παιδιά δεν είναι φάκελοι αλλά ανθρωπάκια που πρέπει να βοηθούνται, είναι και εγκέφαλος και καρδιά μαζί”.

Ο κ. Ντεν Ρέεκ τόνισε ακόμη ότι το “Χαμόγελο του Παιδιού” είναι το χαμόγελο της Ελλάδας. “Δεν ακούμε από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τίποτα άλλο από μίζερα νέα για τη χώρα. Λοιπόν, υπάρχει και φως. Υπάρχουν και πράγματα μοναδικά που δημιουργούν στην Ελλάδα από τα οποία παραδειγματίζονται όλοι”, τόνισε λέγοντας πως είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ευρώπη ο οποίος προσφέρει ολιστική προσέγγιση και είναι πρωτοπόρος στον τομέα του.

Η Ζωή Μπάτση μίλησε για το διήμερο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων και Κρασιού το Σαββατοκύριακο στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ για την υποστήριξη του οργανισμού. Είπε ακόμα ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πενήντα χιλιάδες δολάρια και κάλεσε όλους να ανοίξουν την καρδιά αλλά και το πορτοφόλι τους.

Αρχικός στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η συγκέντρωση 140.000 καναδικών δολαρίων (CAD), ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επισκευών και ανακαίνισης, ενώ το τελικό κόστος για τη λειτουργία του Σπιτιού θα είναι περίπου 700.000 καναδικά δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 22 χρόνια λειτουργίας του “Το Χαμόγελο του Παιδιού” έχει στηρίξει πάνω από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Δέχεται πάνω από 250.000 κλήσεις ετησίως στην εθνική γραμμή SOS 1056 που διαχειρίζεται, ενώ επίσης είναι υπεύθυνο για το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το λεγόμενο “Amber Alert” η βάση του οποίου είναι στην Ουάσιγκτον. Βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα βίας, εξαφάνισης, κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας και κάθε παιδί σε κατάσταση φτώχειας, ενώ πάνω από τριάντα χιλιάδες είναι οι δράσεις του για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες από το Μάρτιο του 2016 μέχρι και σήμερα.

 

  • Πηγή: greeknewsonline.com

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.