A+ A A-
ρανταπλαν

Guardian κατά της κυβέρνησης: Προκλητικός ο Μουζάλας, κινδυνεύουν οι ζωές των προσφύγων

Διαδώστε το άρθρο:

Χιλιάδες πρόσφυγες, αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολικές συνθήκες και παγετό στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα, κατακεραυνώνοντας την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, για την ολιγωρία που επέδειξαν, παρ' ότι γνώριζαν ότι η χώρα θα πληγεί από μεγάλο κύμα κακοκαιρίας.

Το άρθρο υπογράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα Χελένα Σμιθ, η οποία έκανε ρεπορτάζ και παρουσίασε την κατάσταση όπως ακριβώς έχει και όχι σύμφωνα με πληροφορίες. Το άρθρο αναφέρεται στην προκλητική δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, την ευθύνη δεν φέρει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, μετατοπίζοντας μέρος των ευθυνών για την απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση στους Ευρωπαίους που έχουν κλείσει τα σύνορα.

Το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει πως τα καταλύματα των μεταναστών και ειδικότερα οι πρόχειρες σκηνές στις οποίες ζουν, έχουν καταρρεύσει από το βάρος του χιονιού, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική για τις μεγάλες ελλείψεις σε θέματα υγιεινής, καθώς ρισκάρονται οι ζωές πολλών ανθρώπων στη μέση του βαρύτατου χειμώνα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Γιάννης Μουζάλας εκτέθηκε, καθώς μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην μείνει ούτε ένας πρόσφυγας και μετανάστης στο κρύο. Ήδη, όπως αναφέρεται, υπάρχουν σημάδια σοβαρών ασθενειών και κρυολογημάτων ανάμεσα στους πρόσφυγες, ενώ ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο για πνευμονίες και άλλες ιώσεις που σχετίζονται με τη γρίπη.

Η Χελένα Σμιθ αναφέρει στο ρεπορτάζ και την «πινγκ πονγκ» των ευθυνών που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης της Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες, ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι ο χειρισμός της κατάστασης βαρύνει αποκλειστικά την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει όλη την ευθύνη.

Στο άρθρο επισημαίνονται οι -5 βαθμοί Κελσίου που έχει η Λέσβος, αλλά και άλλα μέρη της χώρας, συνθήκες στις οποίες οι πρόσφυγες καλούνται να διαβιώσουν μέσα στις λάσπες, δίχως θέρμανση και δίχως επαρκή ρουχισμό. Μόλις την Τρίτη, ο κ. Μουζάλας επιθεώρησε την κατάσταση στη Λέσβο και έλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ασφαλή καταλύματα, μακριά από την απάνθρωπη κατάσταση την οποία αντιμετώπιζαν.

Ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, ο οποίος επισημαίνει την απόλυτη ανάγκη μεταφοράς όλων των προσφύγων σε ξενοδοχεία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο κ. Γαληνός δηλώνει στην αγγλική εφημερίδα, ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο χιόνι στη ζωή του και ότι οι εγκαταστάσεις ρεύματος έχουν καταρρεύσει. «Χωριά έχουν αποκλειστεί, χωρίς φως και νερό, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν παγώσει», δηλώνει, σε μία προσπάθεια να περιγράψει την κατάσταση. «Το βάρος πρέπει να διανεμηθεί αλλιώς. Οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και να απομακρυνθούν από τα νησιά», προσθέτει στις δηλώσεις του.

 

  • Πηγή: protothema.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.