A+ A A-

Πυρ Γαληνου κατά Μουζάλα: "Συνεχίζετε την αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί μας"

Διαδώστε το άρθρο:

Ανέβασε κατακόρυφα σήμερα του τόνους  κατά του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής ,ο  Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κατηγορώντας τον για προσπάθεια ψυχολικού εκβιασμού της τοπικής κοινωνίας με αφορμή τη δημιουργία "πλωτού" κέντρου φιλοξενίας - με το αρματαγωγό- στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην καρδιά της πόλης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική κοινωνία. "...ενώ αδυνατείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης σας επιχειρείτε να επεκτείνετε και να συνεχίσετε την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου" αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ ζητά άμεσα την αποσυμφόρηση του νησιού και την απομάκρυνση όλων των χημικών τουαλετών που έχουν αρχίσει ήδη να εγκαθίστανται στο λιμάνι. Άμεση αναμένεται και η αντίδραση και από το  Συντονιστικό Όργανο Φορέων της Λέσβου.

Αναλυτικά στην επιστολή προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα το πρωί, ενημερώθηκα για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο Λιμένα Μυτιλήνης, πλησίον του αρματαγωγού “Λέσβος”, το οποίο βρίσκεται εδώ για να φιλοξενήσει προσωρινά αιτούντες άσυλο, έπειτα από εντολή που προήλθε από το Υπουργείο σας, .
Δυστυχώς, ενώ αδυνατείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης σας επιχειρείτε να επεκτείνετε και να συνεχίσετε την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου. Ενώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεφύγουμε από τις εικόνες του 2015, για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε,  φαίνεται ότι επιχειρείτε με τις ενέργειές σας  να δημιουργήσετε την ίδια κατάσταση για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου. 
Έχω ήδη επισημάνει επανειλημμένα ότι η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διατήρηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των αιτούντων άσυλο από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά επιλέξατε να αγνοήσετε τις λύσεις αυτές και να προβείτε σε έναν άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να προωθήσετε την συγκεκριμένη πολιτική, η οποία οδηγεί σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες όπως την μετατροπή του Λιμένα Μυτιλήνης σε πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη ενώ υπήρχε χρόνος για προγραμματισμό και δράση. Ενώ οι εικόνες που μεταφέρονται από το χώρο ευθύνης σας, το κέντρο της Μόριας, πλήττουν την Ελλάδα και τη Λέσβο και δικαιώνουν το αίτημά μας για άμεση αποσυμφόρηση, επιχειρείτε επιπλέον συμφόρηση.  Απτή απόδειξη του ορθού των επιχειρημάτων μας είναι  το Δημοτικό Κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, το οποίο αντιμετώπισε την κακοκαιρία με επιτυχία και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Εκπροσωπώντας την κοινωνίας της Λέσβου και το σύνολο των τοπικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε αυτό τον ψυχολογικό εκβιασμό, η κοινωνία της Λέσβου δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία περίπτωση. Ενέργειες που υποσκάπτουν την προσπάθεια της κοινωνίας μας να σταθεί ξανά στα πόδια της μας βρίσκουν μαζικά αντίθετους και θα αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα της Λέσβου στην πρόοδο και την ευημερία. Ως εκ τούτου ζητώ την άμεση απομάκρυνση οποιονδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και την μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου.
Κύριε Υπουργέ,
Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή ενός ακριτικού νησιού και το μέλλον τις τοπικής οικονομίας. Αναμένω τις δικές σας σχετικές ενέργειες ώστε να αποφευχθεί γενικότερη κοινωνική αναταραχή που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.


-Ο-
Δήμαρχος Λέσβου

                                                                   Σπύρος Γαληνός 
     

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.