A+ A A-

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελληνικού ελαιόλαδου - Άνοδος στις εξαγωγές

Διαδώστε το άρθρο:

Συνεχίζεται η θετική πορεία του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, καθώς το «υγρό χρυσάφι» της χώρας μας και ένα από τα κυρίαρχα αγροδιατροφικά προιόντα της πατρίδας μας ευνοείται από την συρρίκνωση της Ισπανικής παραγωγής, η οποία είναι ο leader της διεθνούς αγοράς.

Τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού για έξτρα παρθένο λάδι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), προσέγγισαν τα 3,5 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν και ποσότητες που διακινούνται στα 3,80 ευρώ/λίτρο.

Στην περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή, την Πελοπόννησο, οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από την Κρήτη, δηλαδή από 3,80-4 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

Η ανομβρία στην Ισπανία και η επακόλουθη υποχώρηση της παραγωγής της συγκεκριμένης χώρας προς όφελος της ιταλικής και ελληνικής ελαιοπαραγωγής, επιτρέπει να διατηρούνται οι τιμές σε υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η μείωση της ισπανικής παραγωγής μπορεί να φθάσει ακόμη και το 15% σε σχέση με την περσινή παραγωγή.

Φέτος, παρά τα προβλήματα (ξηρασία, προσβολή δάκου λόγω υψηλής υγρασίας το καλοκαίρι κα) η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε 190.000-200.000 τόνους.

Στην Ελλάδα, 500.000 οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, μερικής ή και πλήρους απασχόλησης, εξασφαλίζοντας το εισόδημα τους από το λάδι.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιολάδου είναι ότι υπερέχει ποιοτικά και για αυτό κυρίως οι Ιταλοί το αγοράζουν, κάνουν προσμίξεις και στη συνέχεια το πωλούν σαν δικής τους παραγωγής.

Εφόσον επεκταθεί η τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου ώστε να πωλείται στις διεθνείς αγορές επώνυμα και με ισχυρό brand-name (ως ΠΟΠ και ΠΓΕ), οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ωστόσο ακόμη και σε χύμα μορφή συνεχίζει να αναδεικνύεται σε έναν από τους «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, θεαματική άνοδο της τάξης του +70,1% κατέγραψαν οι επιδόσεις του ελαιολάδου τον Οκτώβριο του 2016. Το πρώτο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου εξήχθησαν 72.485 τόνοι ελαιολάδου, οι οποίοι είχαν αξία περίπου 259 εκατ. ευρώ.

  • Πηγή: greenagenda.gr
ρανταπλαν

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.