A+ A A-
ρανταπλαν

Φασολάδα με χορταρικά και πατάτες

Διαδώστε το άρθρο:


Υλικά για 4 άτομα:

    250 γρ. μικρά λευκά φασόλια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό
    1 δαφνόφυλλο
    2 μέτρια κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε καλά μανάβικα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης, σε γλαστράκια σε φυτώρια. Εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, κοπανισμένο)
    3 μέτρια κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε καλά μανάβικα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης, σε γλαστράκια σε φυτώρια. Εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο)
    100 ml ελαιόλαδο
    2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
    2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
    το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, ψιλοκομμένο
    1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
    2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
    2 κλωνάρια σέλερι, μαζί με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
    350 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
    300 γρ. ζοχοί καθαρισμένοι, σε μέτρια κομμάτια
    τα φύλλα και από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε τα φασόλια σε νερό που να τα καλύπτει, για περίπου 5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, προσθέτουμε 2½ λίτρα νερό, τη δάφνη και το θυμάρι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοκοχλάζει απαλά το υγρό και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορεί να σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια του υγρού, τον οποίο αφαιρούμε.

Επιπλέον, αν εξατμιστεί γρήγορα το νερό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να έχει μείνει με υγρά, αλλά όχι πάρα πολλά. Μετά τη 1 ώρα, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι (αν έχουμε βάλει φρέσκο). Παίρνουμε 1/2 κουτάλα της σούπας από τα βρασμένα φασόλια, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και αφήνουμε τον πολτό στην άκρη. Την κατσαρόλα με τα φασόλια την αφήνουμε πάνω στο σβηστό αλλά ζεστό μάτι, για να μην κρυώσει.

Σε μιαν άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, τον ντοματοπελτέ και 1 - 2 κουτάλες από το ζωμό των φασολιών και βράζουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βάζουμε τα σέσκουλα, τους ζοχούς, το μαϊντανό και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε και πετάμε το δεντρολίβανο (αν έχουμε βάλει φρέσκο) και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην κατσαρόλα με τα φασόλια. Ρίχνουμε και τα πολτοποιημένα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και τα βράζουμε όλα μαζί, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σούπα. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

  • Πηγή: gastronomos.gr

Copyright 2016 © lesvosreport.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία © CJ web.